Uuring: vähesed Eesti pered õpetavad lastele raha väärtust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud vanemad annavad küll lapsele taskuraha, kuid ei õpeta, kuidas seda oleks mõistlik kulutada.
Paljud vanemad annavad küll lapsele taskuraha, kuid ei õpeta, kuidas seda oleks mõistlik kulutada. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Regulaarselt hakatakse taskuraha andma seitsmeaastasele lapsele, kuid ainult 20 protsenti Eesti peredest selgitab põhjalikult, kuidas taskurahaga hästi ümber käia, selgus Swedbanki rahaasjade teabekeskuse tellitud uuringust.

«Regulaarne taskuraha aitab lapsel õppida eesmärkide seadmist ja kogumist, suurendades samal ajal tema iseseisvust. Kokkulepitud taskuraha suurus aitab kontrolli all hoida ka pere eelarvet tervikuna,» rääkis Swedbanki rahaasjade teabekeskuse juht Kati Voomets.

Ta tõi näite, et kui anda lapsele vastavalt küsimisele paar eurot täna ja neli homme, võib see kuu lõikes kokku anda hoopis suurema summa sellest, mida talle esialgu taskurahaks planeeriti.

Igakuise taskuraha suurus kasvab koos lapse vanusega. 7-10-aastaste laste taskuraha suurus on keskmiselt ligi 12 eurot, 11-15-aastased saavad kuus taskuraha 21 eurot ja 16-19-aastased ligi 35 eurot. Veel selgus, et koguni 61protsenti vanematest annavad taskuraha ka 20-23-aastastele lastele, kuid raha andmine ei ole enam nii regulaarne.

«See, millal ja millistel põhimõtetel ning kui palju lapsele taskuraha anda, sõltub lapse küpsusest, rahalistest võimalustest ja vanemate väärtushinnangutest. Kindlasti ei sobi siduda taskuraha kodutööde tegemisega, mille eest laps nagunii vastutab. Küll aga võib taskuraha andmine olla seotud keerukamate kodutööde tegemisega,» lisas Voomets.

Lisaks selgus, et raha antakse vastavalt vajadusele, kui laps palub seda konkreetse väljamineku jaoks. Taskuraha heade hinnete või käitumise eest on vähem levinud. Kuni 15-aastased kulutavad raha peamiselt snäkkidele ja maiustustele ning mänguasjadele. Meelelahutusele kulutamine suureneb pärast 11. eluaastat ning teismelised ostavad eelkõige riideid ja jalatseid.

Noorematele lastele antakse taskuraha enamasti sularahas ning pangaülekannet hakatakse eelistama alates 16. eluaastast. Vanemad kontrollivad lapse taskuraha kasutamist kuni 11. eluaastani ning hiljem küsitakse kulutuste kohta vaid aeg-ajalt. Lapse pangakonto jälgimine ei ole vanemate seas levinud.

Laste taskuraha uuringu eesmärk oli välja selgitada lapsevanemate hoiakuid ja suhtumist taskurahasse. Uuringu viis läbi Spinter Research ning selles osales 1003 lapsevanemat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles