Seeder: toidutootjad saavad nüüd rohkem eksportida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles tänasel pressikonverentsil, et Eesti põllumajandustootjail pole kunagi varem olnud nii häid võimalusi oma kauba eksportimiseks kui praegu.


Ekspordivõimaluste laienemine puudutab ministri sõnu kõiki valdkondi: piima ja piimasaadusi, teravilja, liha ja elusloomi. «See turg on Türgis ja Venemaal, aga ka Lääne-Euroopa riikides,» lausus ta.

Mis Eestisse puutub, siis eelistab kaks kolmandikku siinsetes tarbijatest kodumaist toitu ja see on Seedri hinnangul väga julgustav. Samas on toiduainete hinnad tõusnud ja kaubandus pakub üha enam ka anonüümseid omatooteid.

Üldise globaliseerumise olukorras on sageli kauba päritolumaad raske kindlaks teha ja seega ka välismaist kodumaisest eristada. «Kui kala püütakse Norras, esmatöötlus tehakse Rootsis, käsitöö Eestis, pakendatakse Soomes ja turustatakse Saksamaal, siis mida peaks toote päritolumaaks märkima?» küsis minister ühe näite najal.

Teiseks tõusetub küsimus märgistusest, sest väikeses kirjas tekst pole sageli kuigi hästi loetav ja nõnda on inimestel poes raske kodumaist eelistada.

Seeder avaldas lootust, et üldise majandusolukorra paranedes ja inimeste rahaliste võimaluste paranedes suureneb ka nõudlus kohaliku ja mahetoidu järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles