Loe, millised pangaautomaadid saavad Eestis enim koormust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat. Foto on illustratiivne.
Pangaautomaat. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / Postimees

Pangaautomaatide kasutatavuse määrab suuresti nende asukoht - mida käidavam koht, seda rohkem tehakse seal ka toiminguid. Samuti tõusevad suvega esile turistide meelispaikades asuvad pangaautomaadid.

Nordea kommunikatsioonispetsialisti Jana Kutšinskaja sõnul asuvad Nordea enimkasutatud sularahaautomaadid Rocca al Mare Keskuses, Tallinna Raekoja platsil, Pärnus Port Artur 2 juures, Sikupilli ja Mustakivi Prismas, Solarise ja Magistrali Keskuses, Lasnamäe Centrumis ning Pärnu Kaubamajaka juures.

«Pingerida nende sularahaautomaatide vahel on kuude lõikes erinev, kuid võime täheldada, et populaarseimad sularahaautomaadid asuvad suurte kaubanduskeskuste juures. See on ka põhimõte, mida Nordea on jälginud automaatide paigaldamisel – paigaldame neid sinna, kus meie kliendid kõige enam käivad,» märkis ta.

Ka Swedbanki kommunikatsioonispetsialist Maare Uus tõdes, et enimkasutatud pangaautomaadid on kas kaubanduskeskustes, kus asub ka Swedbanki pangakontor või suuremates kauplustes, kus on Swedbankil ainult üks automaat (näiteks suurem kaubanduskeskus, mille läheduses ei ole kontorit, aga on sularahaautomaat). Kõige sagedamini võetakse tema sõnul sularahaautomaatidest välja 50-euroseid, millele järgnevad 20-eurosed.

LHV panga kommunikatsioonijuht Priit Rum lisas, et sularahaautomaatide kasutusstatistika on ootuspärane - kesklinnas asuvaid automaate kasutatakse sagedamini kui äärelinnade omasid.

«ATM-d on disainitud koormusele 7500 tehingut kuus. Meie andmetel küünivad Eesti hea kasutatavusega sularahaautomaadid umbes 4000 tehinguni kuus, üksikutel juhtudel isegi 10 000 tehinguni kuus. Näiteks Saksamaa ATM-d on keskmiselt koormatud 7000 tehinguga kuus - see tähendab, et seal on masinad efektiivsemalt töös ja seetõttu ka nende juures ilmselt suuremad järjekorrad,» kirjeldas Rum.

Jana Kutšinskaja lisas, et suvi toob suurema koormuse ka neile pangaautomaatidele, mille kasutatavus hooajavälisel ajal on pigem madal, kuid mida suvel kasutavad aktiivselt turistid. Sellekohaseks näiteks on Kuressaare sularahaautomaat, mis asub linna südames ning on nii pangaklientide kui ka paljude turistide poolt sagedasti kasutusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles