Kuidas efektiivselt päeval tukastada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike tukastus aitab töötajal tööpäeva lõpuni energiliselt vastu pidada.
Väike tukastus aitab töötajal tööpäeva lõpuni energiliselt vastu pidada. Foto: SCANPIX

Pärastlõunane väsimus ei ole võõras paljudele. Tahtmine hetkeks silm kinni panna võib aga venida liiga pikaks ja seetõttu ka ebaefektiivseks, vahendab nbcnews.com.

Kui tööl lõuna söödud, siis võib tekkida kange tahtmine hetkeks pikali heita ja puhata. Kui tukastamist aga korralikult ette ei võeta, võib hetk venida pikemaks kui plaanis ja pärast ärkamist oled ikka veel väsinud.

Paljudele on päevane tukastamine vajalik, et hoida ennast energilisena terve päeva. Samas võib teistele tunduda keset päeva magamine ajaraiskamisena.

Olenemata sellest, kas pooldad päeval tukastamist või mitte, on tehtud hulganisti uuringuid, mis väikese keskpäevase kiiruinaku kasuks räägivad. Ajakirja Sleep andmetel võib üks kümneminutiline uinak aidata tõsta mõtlemiskiirust ja energiat tervelt 155 minutiks (veidi üle kolme tunni).

Ühe teise uuringu kohaselt tõstab keskpäevane tukastamine tuju. Teadlased leidsid, et inimesed kes said keskpäeval tunnikese magada, olid kaaslaste suhtes tolerantsemad.

Paljud ettevõtted – näiteks Google, Ben & Jerry’s, Uber – on kontoritesse paigaldanud tukastamisnurgad, kus nende töötajad saavad hetkeks silma kinni lasta, kui tunnevad selleks vajadust.

Tukastamise juures tasuks aga kindlasti meeles pidada, et tukastamine ei ole korraliku ööune asendus.

«Kui keegi kasutab tukastamist, et teha tasa öösel magamata jäänud tunnid, siis see ei mõju hästi,» sõnas kiropraktik Robert Oexman.

Uneekspert Rebecca Robins usub, et kõik mis julgustab inimesi magama, on vaid hea. Seda sel põhjusel, et arvatavasti vaevleb 50–70 miljonit ameeriklast unehädade käes ja suurem osa neist magab öösel vähem kui seitse tundi (soovitatav on 7–9 tundi). «Uni on väga personaalne ja see nõuab oma keha kuulamist,» sõnas ta.

Selleks, et korralikult tukastada, on nbcnews välja toonud nimekirja asjadest, mida tuleks jälgida.

Tukasta alati kindlal ajal

Just nagu magama mineku rutiin on oluline, on oluline ka tukastamise ajakava. «Meie kehal muutub ööpäevarutiin kaks korda päevaks ja see muudab meid loomulikult uniseks. Esimene on vastu ööd ja teine on pärast lõunat,» sõnas Oexman ja soovitad tukastamist planeerida kella 12 ja 14 vahele. «Mitte kunagi ei tohiks tukastada õhtu poole, sest see või mõjutada keha võimet jääda magama öösel,» sõnas ta.

Loo endale hea tukastamiskeskkond

Enne kui plaanid tukastada vaid pea lauale toetudes, tea seda: su keha tahab tukastamiseks sarnaseid tingimusi nagu ööune ajal. Kui sa elad või töötad lärmakas kohas, siis tuleks leida tukastamiseks vaikne koht. Ka keskkonna temperatuur on oluline, doktor Mark Buchfuhreri sõnul peaks tukastamise ruum olema pime, vaikne ja jahe. Kui tuba pimedaks teha ei saa, siis soovitab Buchfuhrer kasutada silmaklappe.

Tukastamine ei pea toimuma lamedal pinnal, sest see võib raskendada üles tõusmist. Kui sul puudub võimalus töökohas tukastada, siis võib aidata ka lihtsalt silmade puhkamine.

Tukasta alla 30 minuti

Uuringud on näidanud, et kui tööl tehtud uinak venib pikaks, siis tunneb inimene end üles ärgates hullemini kui magama jäädes. Samuti võib see rikkuda uinumist öösel.

Tukastamine, mis kestab kauem kui 30 minutit, on juba magamine ja selle aja sees jõuab inimene laskuda sügavasse REM-unne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles