Kuidas pesus kokku tõmmanud riiete endist kuju taastada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesumasin.
Pesumasin. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui lemmikkampsun või –teksad pesus kokku tõmbasid, ei ole kõik veel siiski kadunud, sest võid proovida neid õigesse mõõtu tagasi venitada.

Portaal Reader’s Digest pakub välja nõuandeid, mida peale hakata pesus kahanenud puuvillaste, kašmiirist, sünteetiliste ning teksamaterjalist riietega.

Puuvillased riided. See on üks kõige lihtsamini käideldavaid materjale, mida peaksid saama kergesti pärast pesu õigesse mõõtu tagasi venitada. Selleks läheb vaja beebišampooni või õrnatoimelist palsamit, rätikut ning suuremat kaussi. Pane riideese leige veega täidetud kaussi ning lisa kaks supilusikatäit palsamit või šampooni. Sega see kergelt veega läbi ning lase riidel 30 minutit vees olla. Mõned allikad soovitavad seejärel palsam riidest välja loputada, mõned aga mitte – võid katsetada mõlemat varianti. Seejärel tuleb riideese saada nii kuivaks kui võimalik. Lihtne viis selleks on laotada riie rätiku peale ning rullida see kokku, et rätik imaks suurema osa niiskusest endasse. Järgmiseks rulli riie ettevaatlikult lahti ning jäta laialilaotatult kuivama. Riideeseme nurgad võiks võimalikult pingule tõmmata ja neile väikse raskusegi panna, et kangas võtaks tagasi oma tavapärase kuju.

Loomset päritolu kangad. Villaste, kašmiirist ja mohäärist riideesemete taastamise protsess on üsna sarnane. Pane riideese leigesse vette likku ning lisa 1-2 supilusikatäit äädikat ning sega see vees kergelt läbi. Lase kangal vees olla 30 minutit ning selle aja jooksul võiks vee all olevat riideeset mitu korda ise venitada. Järgmiseks pigista riideesemest välja nii palju vett kui võimalik, laota see laiali ning topi selle sisse mitu rätikut, mis aitaksid selle kuju taastada. Kui rätikud on suurema niiskuse endasse imanud, riputa riie kuivama.

Sünteetilised tekstiilid (akrüül, polüester, elastaan). Lase kaussi leige vesi, sega sinna sisse supilusikatäis šampooni või palsamit ning pane riie sinna likku. Sünteetilistel riietel läheb vaja vaid 15-20 minutit ligunemist ning neid õrnu materjale veest kuivaks väänata ei tohi. Alusta õrnalt riide venitamist, kui see on veel niiske. Kuivamiseks tuleks riie kergelt venitatuna laiali laotada ning panna selle äärtesse samuti raskused, et kangas ei saaks väiksemaks tagasi venida.

Teksamaterjal. Enamasti teksamaterjalist riided eriti kokku ei tõmbugi, ent seda võib juhtuda, kui kangas sisaldub ka teisi kangakiude. Teksaste tagasi venitamiseks on üks naljakas soovitus. Pane teksad jalga ning istu nendega 15-20 minutit leiges vannivees, seejärel vääna suurem vesi neist välja ning kõnni neid kandes ringi, istu ja kükita kuni tund aega, et need oma kuju tagasi võtaks. Kui teksad pärast pesu kuidagi jalga ei lähe ning esimene meetod tundub ebameeldiv, võid proovida puuvillaste materjalide puhul aitavat palsaminippi ning riputada seejärel teksad kuivama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles