Millist nurga- ja ketassaagi valida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Nurga- ja ketassae valimisel tuleks esmalt määratleda, millise töö jaoks saagi on vaja ning aru saada nurgasae ja ketassae peamistest erinevustest. Kuigi mõlema tööriista kasutamisvõimalustes on palju sarnasusi, tasub enne ostuotsuse tegemist mõned peamised erinevused  selgeks teha.

Nurgasaag

Nagu nimigi reedab, on nurgasaag kõige tõhusam tööriist erinevate puitdetailide lõikamiseks, kus eesmärgiks on saavutada täpne lõikenurk ning oluline on lõikenurga seadistamise võimalus. Näiteks pildiraamide meisterdamisel, kus on oluline, et detailide lõikenurgad oleksid kõik täpselt 45 kraadi. Sellisel juhul on nurgasaag täiuslikuks tööriistaks, sest tagab täpsuse ja lõike korratavuse. Üldiselt on valdav osa nurgasaage seadistatavad 45-kraadise lõikenurga alla vähemalt ühes suunas. Lisaks võimaldavad mõned saed veel ka saetera kaldenurga seadistamist, mis tuleb kasuks keerukamate detailide lõikamisel. Nurgasaag on väga tõhus ka kitsamate, kuni 30 cm laiuste puulaudade või muude puitdetailide ristlõigete tegemiseks ehk järkamiseks, mida tuleb palju ette näiteks puitkonstruktsioonide ehitamisel või ka näiteks terrassilaudade või puitparketi paigaldamisel.

Ketassaag

Ketassae eeliseks on mobiilsus ja vabalt valitav liikumistrajektoor ning on mõeldud eelkõige sirgete ja pikkade pikilõigete tegemiseks suuremõõdulistel detailidel nagu näiteks vineer-, saepuru- ja OSB-plaadid. Valdavalt on ka ketassaagide kaldenurka võimalik seadistada vähemalt 45-kraadise nurga alla. Ketassaag on suurepärane nö universaalsaag, mida saab kasutada ka kõikide nende lõiketööde jaoks, mis on ideaalsed nurgasae jaoks. Ainukese erinevusena tuleb meeles pidada seda, et ketassae täpsus ja töökiirus ei ole erilist täpsust nõudvate tööde puhul tingimata nurgasaega võrreldav. Seega sobib ketassaag selliste tööde jaoks, kus töödeldav tööpind on suurem ja lõiked valdavalt pikad ning sirgjoonelised.

5 olulist näitajat  nurga- ja ketassae valimisel

1. Võimsus

Mõlema tööriista puhul on esimeseks oluliseks näitajaks võimsus.

Bauhofi tootevalikus olevate nurgasaagide töövõimsused jäävad vahemikku 1000 – 2000 W.

Näiteks:

          väikse võimsusega mudel

       suure võimsusega mudel

    NURGASAAG LS0714 190MM MAKITA

NURGASAAG JALGADEL 2000W 305X2,8MM

Ketassaagide töövõimsus on vahemikus 800 – 1800 W.

Näiteks:

          kõige väiksem ja kergem

                  kõige võimsam

KETASSAAG MINI POWX1365MB NURGARAKISEGA

 

KETASSAAG C1800-210 1800W

Võimsus mõjutab sae pöörete arvu ning mida kõrgem on pöörete arv, seda kvaliteetsem on üldiselt sae lõikejälg ning samuti on tööriista lihtsam käsitleda ning lõikamine on sujuvam. Lisaks tasub arvestada, et võimsam saag on  raskem ja suurem.

2. Lõikesügavs

Teine oluline näitaja, millega tuleb arvestada nii ketassae kui nurgasae puhul, on lõikesügavus. Lõikesügavus on iga saetootja pakendil välja toodud ning seda tuleb arvesse võtta vastavalt sellele, kui paksu materjali kavatsete töötlema hakata. Näiteks paksemate prusside saagimisel, mille läbimõõt ulatub 90 mm, tuleks kindlasti vaadata suurima võimaliku saeteraga nurgasaag, et lõike sooritamine oleks võimalik ühe korraga, sest lõiget jupitades kannatab lõike kvaliteet ja täpsus.

Suuremate teradega saagide lõikesügavus ulatub kuni umbes 120 mm.

Ketassaagide puhul ulatub lõikesügavus sõltuvalt mudelist kuni 75 mm.

 

NURGASAAG JALGADEL 2000W 305X2,8MM

 

KETASSAAG C1800-210 1800W

Loe artiklit edasi Meistriklubi lehelt, kust leiad lisaks veel teisigi kasulikke nõuandeid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles