Suur ülevaade: koolivormi soetamise võlud ja valud

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi tänapäeval on koolivormi soetamine sama lihtne, kui internetis ostlemine – koduleheküljelt saab lapse mõõtudes rõivad tellida otse sobivasse pakiautomaati, tasub enne koolivormi tellimist esmalt kontakteeruda lapse klassijuhataja või kooli juhtkonnaga ning pidada nõu ka teiste lapsevanematega. 

Vaatamata koolivormi olemasolule, on see nii mõneski koolis vaid soovituslik ning vanema soovil võib laps koolis viibida ka tavariietes. Samuti erineb vormi kohustuslike esemete hulk kooliti – teatud koolides piisab vaid kooli logoga polosärgi kandmisest, samal ajal kui teistes koolides peavad lapsed olema pealaest jalatallani embleemikaga kaetud. Seetõttu tasub lapsevanemal end enne koolivormi tellimist kurssi viia, milliseid tooteid üldse laps vajab.

Vormirõivaste tellimisperiood kooliaasta alguseks kestab enamikes koolides maikuust juunikuuni. See pole aga meelejärgi kõigile vanematele, sest suve jooksul jõuab laps märkimisväärselt kasvada ja nii võib lapsevanem leida end olukorrast, kus kulukas rõivakomplekt on sügiseks koolijütsile väikseks jäänud.

Koolivorme valmistava ettevõtte Houstex OÜ projektijuht Mart Neeme tõi rõivaste tellimise poliitikat selgitades näiteks, et kui koolivormide tellimine esimeseks septembriks algaks hoopis 15. augustil ehk vahetult enne kooli, ei jõuaks ettevõte neid valmis toota, sest lisaks tavalistele särkidele ja pükstele on koolivormis esemeid, mille valmistamine võtab omajagu aega. «Kudumite omapära on see, et seal on sees väga palju käsitsi tööd – see ei ole säärane lihtne kokku traageldatud asi,» kirjeldas mees. See ongi põhjuseks, miks koolivormide tellimused tuleb esitada juba mitu kuud ette. «Et tootja saaks toota ja meie jõuaksime neid hiljem koostada, komplekteerida, laiali saata,» lisas Neeme.

Küll aga toonitas mees, et paanikaks pole põhjust ka neil, kes õige tellimisperioodi maha magavad, sest koolivormi saab tellida aastaringselt. «Igal päeval võib tellida, häda on lihtsalt selles, et kes esimeseks septembriks tahab koolivormi kätte saada, peab ikkagi kevadist perioodi järgima, muidu ei jõua asjad valmis,» lausus Neeme.

Kuigi veebi kaudu koolivormi tellimine käib kiirelt ja lihtsalt, on omaette probleemiks riiete sobivus. «Kuna tegemist on riietega, siis e-poe tellimismugavus on üks asi, aga tegelik selga sobivus ja istumine midagi muud. Näiteks ühel aastal tellitud pihikud jäidki tüdrukutel seisma, mitte, et poleks selga mahutunud, vaid seepärast, et lõige ei sobinud. Mulle meeldiks kui lisaks e-poele, oleks kuskil ka laopood või outlet, kus käia, proovida ja otse oma asjad soetada,» kommenteeris olukorda Jakob Westholmi Gümnaasiumis käivate tütarde ema Tiina Saar-Veelmaa.

Lahendusi olukorrale, kus koolivorm kätte saades liiga väikseks osutub või ei sobi, on mitmeid. Näiteks kirjeldas lapsevanem Anna Budanova Tallinna Reaalkoolis kehtivat korda, mille kohaselt tellivad lapsevanemad jaanipäevaks koolivormid, mis saadakse kätte augusti keskel ning numbriga eksinud vanematel on võimalus enne esimest septembrit kolme päeva jooksul kooli külastades rõivad paraja numbri vastu vahetada.

Teatud koolides korraldatakse ka eraldi vormirõivaste müügipäevi, mille raames saavad vanemate klasside õpilased väikseks jäänud riided noorematele edasi müüa. Samuti on lapsevanematel võimalik koolivormi müügi ja vahetamisega tegeleda sotsiaalmeedia gruppide kaudu, näiteks leiab esmasel otsimisel Facebookist nii Tallinna Saksa Gümnaasiumi koolivormi ostu, müügi ja vahetuse grupi kui Nõmme Põhikooli koolivormi laada.

Koolivormi ostmisel tasub meeles pidada, et rõivaid pakkuvaid ettevõtteid on mitmeid ning võimalused on kooliti erinevad. Nii on näiteks vormirõivaid pakkuval ettevõttel Norrison, mis pakub koolirõivaid teiste seas ka Vanalinna Hariduskolleegiumile nig Gustav Adolfi Gümnaasiumile, olemas poed, kus koolivorme enne ostmist proovimas käia. Seega tasub enne riiete ostmist lähemalt tutvuda ka tootjate kodulehekülgedega.

Lisaks embleemidega toodetele on paljude koolide vormirõivaste osaks ka kindlad esemed, mille soetamisega peavad vanemad tegelema isekeskis. Näiteks on vajalikud nii tumedad mitte teksa riidest püksid, kui triiksärgid, mida kooli vesti all kanda. «Augustis võiks avada pop-up poed, kus müüaksegi lugematus nomenklatuuris erinevaid musti sellikuid, pükse, valgeid ja musti triiksärke, polosid. Vähemalt minu kogemus kolme lapse emana viimase 14 aasta jooksul koolitee kaasteelise rollis ütleb, et nende kaupade osas valitseb meil ikka defitsiit,» arvas Saar-Veelmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles