Kuidas tomateid värske ja maitseküllasena säilitada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid.
Tomatid. Foto: Toomas Huik

Tomatite puhul tuleb jälgida, kas need on veel kõvad, poolküpsed või hakkavad juba pehmenema - sellest sõltub ka nende säilitamiseks vajalik temperatuur.

Tomatid on algselt pärit soojast kliimast ning seetõttu eelistavad nad ka pigem toatemperatuuri kui väga jahedas säilitamist, kirjutab toiduportaal Food52. Seega ei sobi tomat, mis pole veel täiesti küpseks saanud, külmkappi ega ka mitte sügavkülmutamiseks, sest külmas kannatavad nii selle maitse, värvus kui ka tekstuur. Kui väheküps tomat pannakse kohta, kus temperatuur on alla 12 kraadi, peatub nimelt vilja maitset tootva ensüümi aktiivsus.

Huvitav on aga see, et kui täiesti küps tomat panna mõneks ajaks tavalisse külmkappi ning võtta see hiljem välja ja hoida toatemperatuuril, võivad mõned ensüümid uuesti aktiviseeruda. Kui tomat seisab päev või kaks toatemperatuuril, siis ongi võimalik, et selle maitseomadused peaaegu täielikult taastuvad. See tähendab, et küpsed tomatid vajavad vähem soojust ning kannatavad ära ka mõningase jaheduse, mistõttu pole ka külmkapis hoidmine neile probleemiks. Küpseid tomateid võib külmikus hoida umbes neli päeva.

Ideaalis võiks tomateid hoida temperatuurivahemikus 12-20 kraadi. Nii püsivad need sahvris või aknalaual värskena vabalt kaks päeva ilma mingisuguse ohuta, et nende maitseomadused muutuks. Mida küpsemad tomatid on, seda kindlamalt võib neid aga pikema säilivusaja tagamiseks ka külmikus hoida.

Kui tomatid pole veel väga maitsekad ning vajaksid veel paar päeva küpsemist, hoia neid kindlasti toatemperatuuril ning valges kohas, ent mitte otsese päikesevalguse käes. Tomatid tuleks seisma panna nii, et varre küljes olev osa oleks allpool ehk tomatid tuleb panna tagurpidi. Seda tehes saad olla kindel, et tomati sisse ei pääse liigselt õhku, hallitust või baktereid ning samas ei pääse kogu mahlakus tomati seest välja.

Samas väidavad mõned soovitused, et tomatit ei tohiks just tagurpidi panna, kuna nii saab selle pealmine osa muljuda. Kui seda kardad, siis kleebi tomatipealsele lihtsalt natuke teipi või paberit – see töötab sama hästi nagu tomatite tagurpidi asetamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles