Kuidas Kalev kosmonautidele nätsu tegi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi juht Kaido Kaare näituse avamisel.
Kalevi juht Kaido Kaare näituse avamisel. Foto: Liis Treimann

Eesti magusatootmise lipulaev Kalev on oma 205. sünnipäeva puhul pannud kokku rändnäituse, kust saab muu hulgas teada sedagi, kuidas kommivabrik Nõukogude kosmosetööstust abistas.
 


Kalevi juhatuse esimees Kaido Kaare tutvustas Ülemiste kaubanduskeskuses näitust avades Kalevi auväärset ajalugu. Ta tuletas meelde, et kondiitritööstus sai alguse  1806. aastal praeguses Maiasmoka majas. 1864 alustas Georg Stude samas ka šokolaadi valmistamisega. Juba siis olid need tooted tuntud ka väljaspool Eestit.

Vahepeal on ettevõte vahetanud nii nimesid kui omanikke ja täna käib tootmine Orkla kontserni koosseisus Tallinnast väljas Põrguväljal.

Huvitavamatest seikadest meenutas Kaare kamašokolaadi tulekut. Selle järgi tekkis vajadus 70ndatel aastatel, kui maailmas oli kakaokriis. Nõukogude Liidus hakati selle asemel kama kasutama ja sellega glasuuriti isegi kompvekke.

Eriti huvitav on aga see, et Kalevil oli oma osa Nõukogude kosmosetööstuses. Nimelt hakati 60ndatel seal ülisalajase projekti raames nätse tootma. Kaare sõnul käisid kosmonaudid isiklikult kohvriga neid juhataja kontorist ära viimas. Mõne aja pärast keelati aga see tootmine kui Nõukogude tavadega vastuolus olev ära. Lühikest aega lubati neid uuesti toota vaid olümpiamängude ajal.

Kaare sõnul tegutseb Kalev praegu kahel suunal. Esiteks otsitakse ja elustatakse vanu maitseid ja teiseks mõeldakse välja uuendusi. «Oleme otsustanud, et koduturg on meile kõige tähtsam, samas otsime ka uusi ekpordivõimalusi. Näiteks olid meie toodangust huvitatud neil päevil siin käinud Kasahstani esindajad,» rääkis ta.

Rändnäitus alustab Tallinnast ja peatub tänavu suvel erinevates Eesti paikades. Seda on aidanud kokku panna juba 59 aastat Kaleviga seotud olnud legendaarne Otto Kubo.

Näitus avab Kalevi ajaloo põnevamaid tahke. Muu hulgas saab teada:

  • Mis seos on Kalevi nätsul ja Vene kosmonautidel;
  • Mis toode oli «Tiri-aga-tõmba»
  • Mis andis tõuke kamašokolaadi tootmisele;
  • Kuidas sündis Maiuspala legend;
  • Millised professionaalsed kunstnikud andsid näo tuntud toodetele;
  • Millised olid Kalevi suurimad eelkäijad ja kes neist oli eriti osav turundustegevuses, palgates muuhulgas oma kommipoodi tööle Eesti iluduskuninganna 1929
     
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles