Võihind tõuseb suure hooga (2)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Või maksab hetkel rohkem, kui kunagi varem.
Või maksab hetkel rohkem, kui kunagi varem. Foto: SCANPIX

Võihind on tõusujoonel kogu Euroopas.

Või hulgimüügihinnad Euroopas on viimastel aastatel peaaegu kahekordistunud, kuna kogu maailmas on nõudlus selle toiduaine järele järsult kasvanud, vahendab Saarte Hääl majandusuudiseid kajastavad veebilehte CNNMONEY.

Peamiselt turu strateegiliste uuringutega tegeleva kompanii Euromonitor International analüütikute hinnangul on koorevõi hind tänavu Euroopa Liidu maades mullusega võrreldes keskmiselt kerkinud pea viiendiku võrra. Kui vaadelda aga viimast kolme aastat, on kasv veelgi suurem.

Prantsuse pagareid ja kondiitreid ühendav organisatsioon Fédération des Entrepreneurs de la Boulangerie sõnul on koorevõi hind alati kõikunud, kuid kunagi pole see tõusnud niivõrd kõrgeks. «Võipuudus võib juba selle aasta lõpus kogu majanduselule tõsiseid probleeme tekitada.» andis organisatsioon ametlikus teates teada.

Võihind on kerkinud ka Eestis. Selveri kommunikatsioonispetsialisti Karl-Villiam Vaseriku sõnul on see tingitud vähenenud piima tootmisega nii Euroopas kui ka mujal maailmas. «Väiksemast piimatootmisest tulenevalt on ka vähem piimarasva ja koort saadaval, mistõttu nõudlus ületab pakkumist ning või hind tõuseb,» märkis ta. «Tavahinnaga või on poes saadaval ja saadavusega suuri probleeme ei ole.»

Prisma Peremarketi ostuosakonna koordinaator Kätlin Peegli sõnul on toorpiima hind tõusnud Eestis viimased 1,5 aastat ja hinnalangust ei ole lähikuudel ette näha. «Ka Euroopa turgudel olev koore hind on teinud aasta taguse ajaga võrreldes kahekordse hinnatõusu ja seetõttu tõuseb see jätkuvalt ka Eestis,» sõnas Peegel.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles