Kuidas kaitsta oma suvekodu murdvarguste eest?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdvargaid meelitavad nähtavale jäetud asjad.
Murdvargaid meelitavad nähtavale jäetud asjad. Foto: SCANPIX

Suve lõpp tähistab aega, mil suvekodus pakitakse asjad kokku ja naastakse pikemaks perioodiks linnakoju. Ühtlasi tähendab see, et suvekodu jääb pikemalt valveta ja võib seetõttu muutuda lihtsaks saagiks murdvarastele.

Kõige sagedamini esineb suvekodudes murdvargusi oktoobrist aprillini ehk perioodil, kui suvilad on enamasti jäetud omapäi.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul tasub hooaja lõppedes väärisesemed, elektroonika, hinnalisemad tööriistad ja ka alkohol suvekodust ära viia.

«Kvaliteetne lukk, signalisatsioon ja turvakaamerad aitavad suvekodu turvalisemaks muuta ja võivad segada varaste plaane. Siiski on kõige parem hea naaber, kes hoiab majal silma peal ja annab kiirelt teada nii kahtlasest tegevusest kui ka tekkinud kahjust,» ütles Jõhvik.

Selleks, et muuta oma suvekodu kutsumata külalistele vähematraktiivseks, on siin rida soovitusi, millele tasub enne suvehooaja lõpetamist tähelepanu pöörata:

  • Aseta väärtuslikumad esemed selliselt, et need ei oleks võõrastele pilkudele läbi akende nähtavad.
  • Kui suvekodul on valvesüsteem, ära unusta seda aktiveerida. Samuti teavita naabreid, et oled linna kolinud.
  • Paigalda hoovi peale liikumisanduriga valgustid, mis äratavad eriti pimedatel aastaaegadel tähelepanu.
  • Ära unusta suvekodust lahkudes sulgeda ja lukustada uksi ja aknaid.
  • Hoia suvekodu hoov puhas ja ära jäta sinna selliseid esemeid, nagu kirves või ahjuroop, mille abil on võimalik majja sisse murda.
  • Ehitusjärgus majades on levinud tööriistade vargused. Kui aktiivset ehitust talveperioodil ei toimu, on mõistlik tööriistad suvekodust ära viia.
  • Võimalusel vaata oma suvekodu mõnel korral üle ka talveperioodil, sest võib juhtuda, et sinna kolivad talvituma kodutud.
  • Kindlusta oma suvekodu – see ei hoia vargaid eemale, kuid aitab valutumalt kahjudega toime tulla.

IF Kindlustuse kahjustatistika näitab, et viimaste aastate suurim kahju, mis tekkis suvekodusse sissemurdmise käigus, on 15 650 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles