Ministeerium jagab soovitusi: miks ja kuidas endale mobiil-ID teha?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiallkiri andmine mobiil-IDga.
Digiallkiri andmine mobiil-IDga. Foto: Mihkel Maripuu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium edastab teate, milles soovitatakse seoses eelmisel nädalal avastatud ID-kaardi turvariskiga, lisaks ID-kaardile hankida endale ka mobiil-ID.

Lisaks sellele, et mobiil-ID on turvaline, on see ka mugav, sest kasutajal pole vaja kaasas kanda ID-kaarti ega ID-kaardi lugejat või installida arvutisse spetsiaalset tarkvara, piisab üksnes mobiiltelefonist, edastab MKM.

Mobiil-ID töötab nii mobiilitelefonis, tahvelarvutis kui ka arvutis ja selle kasutamiseks sobivad nii puutetundlikud nutitelefonid kui ka nuppudega telefonid.

Teenuse kasutamiseks tuleb kasutajal minna oma mobiilioperaatori esindusse, kust saab uue SIM-kaardi ning sõlmida Mobiil-ID lepingu. Mobii-IDga saab liituda nii Telia, Elisa kui Tele2 esindustes. Esindusse minnes tuleb kaasa võtta ID-kaart või pass. Kasutaja mobiilitelefoninumber jääb samaks ning tellitud teenused samuti.

Mobiil-ID lepingud saab vormistada alates 15. eluaastast ning ühele isikule saab teha ainult ühe Mobiil-ID. Kui kasutaja telefoninumber kuulub tema tööandjale ja Mobiil-ID eest hakkab tasuma tööandja, tuleb Mobiil-ID saamiseks esindusse minnes kaasa võtta tööandjalt digiallkirjastatud või paberil volitus. Kui Mobiil-ID eest hakkab tasuma inimene ise, pole tööandja volitust vaja, isegi kui number kuulub tööandjale.

Enne kasutamist tuleb Mobiil-ID aktiveerida. Seda aitavad teha klienditeenindajad esinduses või saab seda teha ise Politsei- ja Piirivalveameti kodulehel ID-kaarti kasutades. Teenuse  aktiveerimiseks on vaja kehtivat ID-kaarti ning teada PIN-koode.

Mobiil-ID teenuse kuutasu on 1 euro ja selle eest tasumine toimub mobiilioperaatori vahendusel: tasu lisatakse igakuisele mobiiliarvele. Kui muude mobiiliteenuste eest tasub tööandja, saab inimene arve ainult Mobiil-ID kuutasu eest.

MobiilID-ga saab siseneda e-keskkondadesse ja anda ka digiallkirja. Kasutamiseks tuleks valida Mobiil-ID ning sisestada küsitud info. Pärast seda kuvatakse kontrollkood ning saadetakse sama kontrollkoodiga sõnum telefonile. Sisselogimiseks tuleb sisestada PIN1 ning digiallkirjastamiseks PIN2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles