Galerii: kõik, mida pead teadma uutest Apple'i toodetest

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Apple’il on kombeks igal suve lõpul pidada ajakirjanike ja maailma jaoks pressikonverents, kus avalikult näidatakse esimest korda uusi tehnikaseadmeid ja tarkvaralisi lahendusi. Heidame pilgu peale, mida kõike uut Apple maailmale seekord näitas.

Apple Watch Series 3

Uus Apple'i nutikell on välimuselt sama, kuid oluliselt on muudetud seadme sisu. Suure uuenduse sai kella südamemonitor ja selle äpp, mida on esimest korda võimalik ka kellalt endalt vaadata. Südamemonitor ja äpp jälgivad nüüd südame tööd ka puhkeseisundis ja uue omadusena teavitab kell neid inimesi, kes pole hetkel füüsiliselt aktiivsed, kuid kellel on kõrgendatud südamelöögisagedus. Lisaks on uuel Series 3 kellal ka võimalus jälgida aktiivselt südamerütmi. See funktsioon on eriti kasulik, sest sellega tuvastaks kell varakult oma kasutajal arütmia – täpsemalt arterifibrillatsiooni, mis on levinum insuldi põhjustaja.

Uutel Series 3 kelladel on nüüd ka sisseehitatud andmeside, Siri tugi ja nüüd saab kõnesid teha otse nutikellaga. Uueks hinnaks on USAs 399 dollarit ja esimesed tellijad saavad kellad kätte 22. septembril.

Apple TV 4K

Apple'i kõige uuem voogedastust pakkuv kast tuleb mitme uue lisaga. Esiteks võimaldab nüüd seade edastada 4K HDR (inglise keeles High Dynamic Range ehk ülidünaamiline ulatus) sisu. Uus seade on saanud omale iPad Pro võimsa protsessori, millega reklaamitakse, et kasti protsessor on varasemast kaks korda võimsam ja graafiline võimekus on tõusnud koguni neli korda. Lisaks on seadmel uus tvOS tarkvara.

32GB Apple TV 4K maksab 179 dollarit ja 64GB versioon 199 dollarit.

iPhone 8 ja 8 Plus

Telefoni jõuallikaks on seekord uudne A11 Bionic kiip, milles peitub kuue tuumaline  protsessor, mis võimaldab 64 bitist jõudlust. Lisaks on telefonidel kolme tuumaline graafikakiirendi. Uue graafikakiibiga lubatakse paremat jõudlust 3D mängudes, virtuaalreaalsuses ja liitreaalsuses.

Suure uuenduse on saanud ka telefoni kaamera. Apple’i uus iPhone 8 sisaldab endas uut 12 megapikslilist kaamerasensorit, millel on uued värvifiltrid, mis pakuvad paremat värviküllastust ja kõrgemat ülidünaamilist ulatust.

Tarkvaralise uuenduse on saanud ka portree režiim, millele lisati juurde erinevaid valgustuslahendusi nagu stuudio või loomulik valgus, mida saab lisada piltidele ka peale pildistamist.

Lisaks on uuenduse saanud ka videote lindistamine. Telefon võimaldab nüüd salvestada 4K resolutsiooniga videoid 60 kaadrit sekundis ja 1080p videoid 240 kaadrit sekundis.

Lõpuks on iPhone’i kasutajateni jõudnud ka ametlikult juhtmeta laadimine, mida Apple kutsub «Qi» laadimiseks. Uus funktsioon jõuab kasutajateni järgmisel aastal ja seda kas läbi Apple'i ametliku seadme «AirPower» või läbi partnerluse kolmandate osapooltega nagu IKEA. Eks näis kas varsti on oodata Qi laadimistoega öökappe või telekalaudu.

Juhtmeta laadimine on varsti võimalik ka AirPods klappidel koos uue laadimiskarbiga ja Series 3 kelladel.

Mõlemad uued iPhone’id on saadaval 128GB ja 256GB versioonidena. Tavalise iPhone 8 hind algab 699 dollarist ja suurema pluss mudeli hind algab 799 dollarist. Uued telefonid tulevad kolmes värvis – kosmose hall, hõbe ja kuld.

iPhone X

Varem välja lekkinud telefoni avalikustamine ei tulnud paljudele üllatusena. Apple’i telefonide uus lipulaev iPhone X või teisisõnu iPhone kümme, on Tim Cooki sõnul «kõige suurem hüpe edasi alates originaalsest iPhone’ist». Telefon on sarnaselt teistel uutele Apple'i telefonidele vee- ja tolmukindel ja seda müüakse alates sügise lõpust kahes värvitoonis – kosmose hall ja hõbedane.

Uuel telefonil on äärest ääreni uus Super Retina OLED ekraan, mis on 5,8 tolli suur ja mille resolutsiooniks on 2436x1125 ning ekraani pikslitiheduseks on 458ppi’d. See teeb telefonist kõige kõrgema pikslitihedusega iPhone’i siiani.

Ekraanil on Dolby Vision, 3D Touch ja suurem kontrastisuhe kui 1 000 000:1. Telefonilt on kadunud aga home nupp ja nüüd saab telefoni avada lihtsalt puudutades ekraani. Siri kasutajate jaoks on telefoni küljele loodud spetsiaalne nupp, mis võimaldab Siriga suhelda.

Koos kodunupuga kadus telefonilt ka sõrmejäljelugeja, kuid see asendatakse uue lahendusega, mis kannab nime Face ID. Piisab kui heidad pilgu telefonile ja see on sinu jaoks lahtilukustatud.

Iga kord kui sa heidad pilgu oma telefonile skaneerib üks mitmest sensorist telefoni ülaosas kasutaja nägu ja loob sellest matemaatilise mudeli reaalajas. Apple’i sõnul töötab see telefonis taustal ja jõudlust mõjutada ei tohiks. Ettevõtte lahendus on nende sõnul ka väga suure kohanemisvõimega. See töötab nii päeval kui ööl ja sõltumata sellest, kas oled vahepeal kasvatanud habeme, pannud ette prillid või kannad mütsi.

Apple'i sõnul on uus moodus palju turvalisem kui näpujäljelugeja. Väidetavalt pidavat olema 1:50 000 võimalus, et keegi sarnase näpujäljega suudab avada su telefoni, kuid uue Face ID’ga on see tõusnud. Väidetavalt on üks miljonist võimalus, et keegi enda näoga suudab telefoni avada.

Lisaks tuleb uue telefoniga kaasa võimalus saata Animojisid ehk liitreaalsusega loodud emojisid.

Uuel iPhone X’il on kaks 12 megapikslilist sensorit ja paljuski sama tarkvara, mis uutel iPhone 8 ja 8+ telefonidel.

Kõige selle jõudluse juures lubab Apple, et telefoni aku peab kaks tundi enam vastu, kui praegune iPhone 7.

Telefon tuleb kahes suuruses, 64GB ja 256GB, ja hind algab 999 dollarist. Eeltellimusi on võimalik sisse anda alates 27. oktoobrist ja esimesed õnnelikud peaksid telefoni USAs kätte saama novembri algul.

Eestis Apple'i tooteid müüva ettevõtte Valge Klaar tegevjuht Marko Kärner arvab, et iPhone 8 ja 8 plussi võib Eesti poelettidel näha juba septembri lõpul. Uus iPhone X jõuab Eestisse eeldatavalt novembri lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles