Naine avas Tartus hea maja ehituspoe

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea Maja poe pidaja Kati Männik innustab inimesi kauplusesse müüki tooma vanu sisustusdetaile, mis neil on üle jäänud.
Hea Maja poe pidaja Kati Männik innustab inimesi kauplusesse müüki tooma vanu sisustusdetaile, mis neil on üle jäänud. Foto: Sille Annuk

Kati Männik avas eelmisel nädalal Tartus Pepleri tänaval poe, kuhu ootab inimesi, kes eelistavad remonti tehes mõelda säästvalt ja kasutada looduslikke materjale.


Poepidaja on õppinud Tartu Ülikoolis geograafiat, magistrikraadi aga kaitsnud kunstiakadeemias restaureerimise ja muinsuskaitse erialal.

Kaupluse on ristinud ta Hea Maja poeks ning otsustanud, et see asub toetama kohalikke väiketootjaid, propageerides Võrtsjärve rooplaate, Setumaa tõrva, Saaremaa lubjatooteid ning lodjakoja sepa Heikki Põldma sepiseid.

Samuti saab Hea Maja poest näiteks Eesti oma savist ja liivast kokku segatud ning linaluuga reljeefseks muudetud krohvipulbreid, aga ka niisuguseid viimistlusvahendeid, mida on inimestel võimalik värvipigmentidest ise kokku segada.

Kallis ökoremont!?

«Millegipärast arvatakse, et ökoremont on väga kallis ettevõtmine,» ütleb Kati Männik. «Kui aga ise teha, siis ei ole see sugugi hull. Me tahame inimestele siin selles osas nii palju kui võimalik appi tulla.»

Kati Männik toob näite, et kui keegi soovib kasutada kaseiin- ehk kohupiimavärve, siis pannakse kaupluses talle komplekti kõik tarvilikud kuivained. Juurde on vaja osta ainult kohupiim ja see booraksiga segada, aga boorakski on kaupluses olemas.

Kati Männik on varem töötanud Säästva Renoveerimise Infokeskuse (SRIK) juhina Viljandis ning võib jagada head nõu igasuguse huviga ostjale.

«SRIKiga tahan ma koostööd jätkata. Mul on aga endalgi hulk kogemusi, sest oleme koos mehega meie mitut kodu just säästvate põhimõtete järgi korrastanud,» sõnab ta.

Kui Kati Männik aasta tagasi Tartusse tuli, oli ta siin esialgu lihtsalt kolme lapsega kodus istuv töötu ema.

Siis panigi ta end töötuna kirja ning asus oma unistust teoks tegema.

Hea äriplaan teenis töötukassalt starditoetuse ja nüüd on pood valmis.

Hea Maja pood pakub mitte ainult ehitusmaterjale, vaid ka sisutusdetaile, mis on oma esimese elu ära elanud – vanu käepidemeid ja aknakremoone ning koguni vanu telliseid.

Kati Männiku äripartneriks on saamas senine Tartu linna kultuuriväärtuste teenistuse vanemspetsialist Reesi Soodla, kes eelmisel nädalal oma töö linnaametnikuna lõpetas.

Temale on ta senine töö andnud veendumuse, et tartlastel on oma miljööväärtuslike majade korrastamisel midagi väga olulist puudu, näiteks üks hea pood.

Mitte ainult pood

«Looduslike viimistlusmaterjalidega kaupleb Tartus küll ka Safran, aga seal on peamiselt valmistooted. Kõige lähedasem on Hea Maja pood ehk Tallinna Majatohtrile,» arutleb Reesi Soodla. Hea Maja pood ei ole niisiis mitte ainult pood, vaid koht, kus plaanitakse hakata inimesi ka mõne traditsioonilise ehitusvõtte omandmiseks koolitama.

Kaupluse kõrvaltoas paikneb aga tuulegeneraatorite ja päikesepaneelidega kauplev Urmo Lehtveer.

Hea Maja pood
Materjalid ja nõuanded vana maja taastajale või traditsioonilist ehitust austavale uue maja rajajale.
• Tartus Pepleri 32.
• www.heamajapood.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles