Hinnavõrdlus: Valgevenes on poes paljud kaubad kordades odavamad kui Eestis (16)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Einmann

Valgevenes maksavad suur osa toidukaupadest poodides kordades vähem kui Eestis. Samas on mõni toode aga kallimgi kui Eestis.

Postimees tegi hiljuti hinnavõrdluse Tartus avatud Alko1000 kaupluse ja teiste kaubanduskettide kaupluste vahel. Nüüd valisime Minski kesklinnas välja tavalise toidupoe ja võrdlesime hindu omakorda Eesti hindadega. Kuna Valgevenes ja Eestis ei müüda täpselt samu kaupu, ei olnud võimalik kõiki hindu üks-ühele võrrelda.

Võrdluseks valisime Maksim Bogdanovitši tänaval asuva poe nimega Universam Rubljovski. Poe valisime välja juhuslikult ja kindlasti ei saa väita, et tegemist on Valgevene kõige odavama poega.

Üks euro on hetkel väärt umbes 2,2 Valgevene rubla.

Odavaim pooleliitrine premium-klassi õlu A. Le Coq Premium maksab Eestis 1,1 eurot. Valgevene premium-klassi analoogiks valisime pooleliitrise õlle Žiguljovskoje, mille hind on 1,35 rubla, eurodes teeb see 61 senti. Erinevalt Eestist ei lisandu Valgevenes õlle hinnale pandimaksu.

Õlu Žiguljovskoje.
Õlu Žiguljovskoje. Foto: Andres Einmann

Kõige odavam õlu maksab Eestis 58 eurosenti. Valgevene kaupluses on kõige odavam õlu Alvarija, mis maksab ühe rubla ja 18 kopikat. Eurodes teeb see hinnaks 53 senti.

Õlu Alvarija.
Õlu Alvarija. Foto: Andres Einmann

Odavaim pooleliitrine viin Viru Valge maksab Eesti poes 7,99 eurot. Valgevene poes Viru Valget ei müüda, seega valisime analoogiks tuntud kaubamärgiga pooleliitrise viina Nemiroff, mis maksab 8,17-8,26 rubla ehk 3,71-3,75 eurot.

Kõige odavam viin maksab Eesti poes 6,36 eurot. Minski kaupluses on odavaim viin 5 rubla ja 83 kopikat ehk 2 eurot ja 65 senti.

Viinapudelid Minski kaupluses.
Viinapudelid Minski kaupluses. Foto: Andres Einmann

500-grammine pakk kohvi Löfbergs Lila saab Eestis kätte 3,6 euroga. Valgevene kaupluses seda marki kohvi müügil ei olnud. Valisime analoogiks 450-grammise kohvipaki Žokei, mis maksab kliendikaardiga 9 rubla ja 51 kopikat ehk 4 eurot ja 32 senti.

Kohv Minski kaupluses.
Kohv Minski kaupluses. Foto: Andres Einmann

Üheliitrise paki tomatimahla saab Eestis kauplusest kätte 53 sendiga. Minski poes maksis üheliitrine tomatimahl 1,82 rubla ehk 83 senti.

Tomatimahl Minski kaupluses.
Tomatimahl Minski kaupluses. Foto: Andres Einmann

Odavaim üheliitrine rapsiõli maksab Eestis 1,64 eurot. Odavaim toiduõli maksab Minski poes 2,64 rubla ehk 1,2 eurot.

500-grammine pakk makarone maksab Eestis 53 senti. Minski kaupluses maksab sama suur pakk makarone 2,12 rubla ehk 96 senti.

Ühekilone pakk nisujahu maksab Eestis 53 senti. Minski poest leidsime ühekilose nisujahupaki, mis maksab 1,1 rubla ehk 50 senti.

200-grammine pakk Estrella kartulikrõpse maksab Eestis 1,32 eurot. Minski poes me sellise kaubamärgiga kartulikrõpse ei näinud, samuti ei olnud müügil sama kaaluga kartulikrõpse. Valisime analoogiks 225-grammise Laysi kartulikrõpsu paki, mis maksab 3,38 rubla ehk 1,54 eurot.

Eestist saab 530-grammise purgiseljanka kätte 2,39 euroga, Valgevenes maksab sama toode 2,12 rubla ehk 96 senti.

Eesti poodides saab 10 muna kätte 87 sendiga. Valgevene kaupluses on odavaim hind 10 kanamuna eest 2,4 rubla ehk 1,09 eurot.

470-grammine pakk röstsaia maksab Eestis 80 senti, Minski kaupluses maksab 500-grammine röstsaia pakk 1,41 rubla ehk 64 senti.

Valgevenes on suitsetajate elu tunduvalt lihtsam kui Eestis. Sigaretipaki hind jääb enamasti 2 rublast allapoole. Näiteks pakk Camelit maksab Valgevenes 1 rubla ja 90 senti ehk 86 eurosenti. Eestis maksab pakk sigarette 3-4 eurot.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles