Miks ei tohi koerale anda väiksemaid konte?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks roidekildu, mis on teinud läbi teekonna soolestikus, kuid jäänud ristipidiselt kinni päraku sfinkterlihaste vahele. Omaniku sõnul tahtis koer roojata, kuid selle tulemusel vallandus tugev valusööst. Sellised teravad luukillu servad on võrreldavad noateraga.
Kaks roidekildu, mis on teinud läbi teekonna soolestikus, kuid jäänud ristipidiselt kinni päraku sfinkterlihaste vahele. Omaniku sõnul tahtis koer roojata, kuid selle tulemusel vallandus tugev valusööst. Sellised teravad luukillu servad on võrreldavad noateraga. Foto: loomaarst.com

Koeraomanikke on üldiselt kahesuguseid – ühed, kes annavad oma koerale konte ja teised, kes ei anna. Viimased on sellest loobunud enamasti valusa õppetunni näol.

Loomaarstid Kask & Michelson selgitasid, et enamikule koertele maitsevad kõikvõimalikud subproduktid ja tapamaja jäägid. Nendest kõige rohkem tekitavad probleeme kondid. Miks see siis on nii, sest teame, et koerad on konte järanud terve igaviku ja elavad ikka edasi?

Enamik koeri haaravad konti väga ahnelt ja isukalt. Kui tegu on suuremate luuosadega nagu näiteks sea või veise sääre-, reie- või abaluuga, siis on ka närimine raskendatud ja suuremate kondikildude allaneelamisoht väiksem.

Tavaliselt annab teadmatuses olev omanik oma koerale just väiksemaid loomaluuosasid ja ka linnuluid, mida on koeral kergem haarata ja võimalus kiiremini alla neelata. Siit aga saabki alguse probleemida ahel, mida võib antud tegevus loomale põhjustada.

Kuna luu murdumisel tekivad teravate servadega kondikillud, siis ongi just need kõige ohtlikumad osad, mis võivad looma seedeelunditele vigastusi põhjustada. Sagedamini on kondisööjatel neelupiirkonna, söögitoru, mao, soolestiku ja päraku vigastusi.

Kui kujutada ette teravat luukildu, mis peab selle pika teekonna läbima, siis võib arvata, missuguse trauma see seedeelundite limaskestadele põhjustada võib. Kliiniliselt avaldub see enamjaolt köha ( kõriärritus), oksendamise (maolimaskesta ärritus ja võimalik põletik), kõhulahtisuse (soole limaskesta ärritus ja võimalik põletik) ja ka kõhukinnisusega.

Tavaliselt sellise kliinilise pildiga jõutaksegi loomaarsti juurde. Ravi koosneb enamasti 24-48 tunni pikkusest näljadieedist, kõhukinnisuse puhul klistiirist, kontide eemaldamisega looma toidumenüüst ja seda enamasti igaveseks, raskematel juhtudel tuleb kasutada ka antibiootikumide ja tilkinfusiooni abi.

Paranemine on enamikul juhtudel hea, välja arvatud juhtumid, kus killud on vigastanud soolestikku perforeerumisena, mida küll õnneks esineb harva.

Kokkuvõtvalt – omanik saab eelkõneldud probleeme ise väga edukalt vältida ja mitte anda koerale konte. Kuna koerale meeldib järamine, siis kondi asemel võiks kasutada näiteks kuivatatud pullinahast tooteid või kuivatatud seakõrvasid. Need ei ole söömisel ohtlikud, sest eralduvad kiudude ja pehmete osadena ning on seeditavad.

Allikas: loomaarst.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles