Google võib sinu andmed pilvest omavoliliselt kustutada

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Android.
Android. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Maailma tehnikaportaalid kihavad uudisest, et kui inimene oma Androidi telefoni kaks kuud ei kasuta, siis kustutab Google ise selles sisalduvast infost pilve tehtud varukoopia ja nii võib lihtsalt kogu salvestatud materjalist ilma jääda.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on järjepidev varukoopia tegemine nii arvutis kui ka mobiiltelefonis olevatest andmetest hädavajalik, et mitte oma mälestustest, piltidest ja kontaktidest õnnetuse või tehnilise tõrke tõttu ilma jääda.

«Androidi telefonile on Google Drive’i pilv varukoopia tegemiseks üks populaarsemaid ja mugavamaid lahendusi. Google seda suurelt ei reklaami, aga internetifoorumid kihavad infost, et automaatseid varukoopiaid salvestatakse ja säilitatakse ainult nii kaua kui inimene oma Androidi telefoni aktiivselt kasutab,» ütles Seliov.

«Kui inimene seadet kaks nädalat ei kasuta, siis läheb käima loendur, mis arvestab aega selleni, kui Google kustutab sinu automaatse varukoopia oma serverist ära. Kui seade on kaks kuud kasutamata, siis jääb telefonikasutaja oma pilve kopeeritud infost ilma. Nii kaua kui vähemalt üks Androidi seade kasutab Google’i serverit, siis pole karta andmete kadumist,» selgitas Seliov ja lisas, et väidetavalt pole juba korra Google’i kustutatud varukoopiat võimalik taastada.

Seliovi sõnul peaks olema ettevaatlik näiteks uut iPhone’i proovides ja oma Androidi telefoni seisma jättes. «Väidetavalt on päris palju inimesi oma andmetest niimoodi ilma jäänud. Vahepeal peaks varukoopia säilitamiseks Androidi seadet kasutama või kõige kindlam – tegema olulistest asjadest varukoopia mitmesse kohta, nagu välisele kõvakettale, Dropboxi, OneDrive’i,» lisas klienditeenindusdirektor.

Vaata täpselt Google’i infolehelt, kuidas oma varukoopiad kustutada või säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles