Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Kartulisortide seas valikut jagub

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
Kartuliteadlane Luule Tartlan Nõmme turul kartulisortidest ja säilitamisest rääkimas. | FOTO: Toni Läänsalu

Kuigi tänavune vihmane sügis ei ole põllumeestele kergete killast olnud ja osa saagist on jäänud veel põllule, võib turulettidelt leida paljusid kartulisorte.

Saan kartuliteadlase Luule Tartlaniga kokku kolmapäevasel päeval Nõmme turu kartulilettide vahel. Kui nädalavahetusel on kõik letid kartuleid täis, siis tööpäevadel on suur osa müüjaist põllu peal saaki koristamas. «Täna on parim ilm saagikoristuseks,» kinnitab Tartlan minu kahtlusi.

Vihmane sügise algus on muret teinud paljudele kartulikasvatajatele, kes ei ole saanud raskete kombainidega põllule minna. Seetõttu kasutatakse ära iga vähegi päikeselisem päev, mil maa raskeid masinaid kannaks.

Tänavune saak sai kannatada ka kevadel levinud kartuli-lehemädaniku tõttu. Tartlan täpsustab, et kartulipealsed läksid varakult pruuniks vaatamata lehemädanikutõrjele. Üldiselt tuldi tema sõnul kartuli kasvatamisega edukalt toime ning suurem probleem ongi saagikoristusega.

Turul pakub oma kartulit Pärnumaa kartulikasvataja. «Pärnu kandis kevadel liigsademeid ei olnud ja oli piisavalt kuiv, et kärnasid ega muid kahjustusi peal ei ole, ja kartulid näevad väga ilusad välja,» sõnab Tartlan. «Need on sel aastal ühed kõige tervemad kartulid.»

Suur sortiment võimaldab valida

Sortidest soovitab kartuliteadlane enne ostmist järele mõelda, milleks kartulit vaja on, sest püreeks mõeldud kartulisordist ei saa head salatikartulit. Eesti poe- ja turulettidel on  valik suur. «Meie põldudel kasvatatakse väga häid varajase kartuli ja samuti säilitamiseks sobivaid sorte,» räägib Tartlan, lisades, et tänavuse kasvuaasta ebasobivad ilmastikutingimused võivad vähendada mõne sordi saaki ja kvaliteeti, järgmine aasta võib aga olla hoopiski tulemuslikum.

Kõneldes sortidest, millega alt minna ei saa, nimetab Tartlan esimesena ʼLauratʼ. «ʼLauraʼ on kõige parem säilituskartul,» ütleb ta. «Selle kvaliteet püsib praktiliselt järgmise aasta saagini ja mõned müüvad seda isegi järgmise aasta septembrikuus, säilib nii hästi.» Ainukeste probleemidena toob ta ʼLauraʼ juures esile ülekasvamise ja idanemiskohtade kehva asukoha. «Siit (kartuli otsast – M. J.) tulevad varred ja nendest hakkab kartul idanema, aga külgede peal idanemiskohtasid peaaegu ei olegi. Kui varred maha panemise ajal katki murduvad, läheb väga kaua aega enne, kui midagi uuesti idanema hakkab,» selgitab ta. ʼLauratʼ on parim tarvitada keedukartulina.

Salatikartulitest toob Tartlan esile ʼPrincessiʼ ja ʼFlaviaʼ, püreekartuliks sobib hästi ʼMaretʼ. Sordid on jaotatud tähestiku järjekorras vastavalt kasutamisele. A on salatikartul, B on keedukartul, C on samuti keedukartul, kuid veidi jahusem kui B. D-sort sobib väga hästi kartulipudruks. Tartlani sõnul on  sortide valik turul praegu rikkalik. «Praegu neid jagub, varsti lähevad kasvatajad üle kahele kuni kolmele sordile,» märgib ta.

Välimus samuti oluline

Kartulit valides tuleb kindlasti vaadata selle välimust – mis värvi kartul on ja kas on mingeid moondeid või kärnasid. Moonded tekivad Tartlan sõnul siis, kui seemneks on kasutatud haigustekitajatega kartulit. Seda, kas seemnekartul on mahapanekul nakatanud, näha ei ole. «Kui kärnad on peal, siis on mugulate moodustamise ajal väga kuiv olnud,» selgitab kartuliteadlane.

Kui kartul on aga rohelist värvi, siis ei ole sellega midagi peale hakata, sest see on mürgine. «Roheliseks läheb kartul siis, kui vesi on pealt mulla ära uhtunud ja kartul on maa seest välja tulnud,» räägib Tartlan. Ta täpsustab, et vahel lähevad kartulid ka poes olles roheliseks, kuid siis ei tasu sellel lasta ennast häirida. «Õhukese koorega kartulid tõmbuvad natukene roheliseks. Näiteks ʼFlaviaʼ on üks selline sort, mis kohe roheliseks läheb.»

Roheline kartul on mürgine ega kõlba söögiks. / Toni Läänsalu

Jahedas ja kuivas säilib kõige paremini

Kui kartulid on ostetud, siis tuleks neid säilitada nii, et mugulatel ei tekis idusid ja kartulid enne tarvitamist mädanema ei läheks. Inimestel, kel keldrit või muud jahedat ja kuiva kohta ei ole, kus kartulit säilitada, soovitab Tartlan osta kartuleid väiksemate koguste kaupa. «Ärgu linnainimene ostku endale tervet kogust talvekartulit valmis, kui just ei tea, et kartul on väga hea kvaliteediga,» õpetab ta. «Ostku näiteks jõuludeni ja pärast siis teine ports.» Veel kasulikum oleks Tartlani sõnul osta esialgu varajasi sorte, mis tulevad sügisel kohe müüki. «Siis saab teada, millise kvaliteediga kartul on ja kuidas sobib,» ütles ta.

Rõdul võib kartuleid hoida seni, kuni väga külmaks ei lähe. Soovituslik temperatuur on nelja kuni kuue kraadi juures. Kindlasti ei tohi Tartlani sõnul kartuleid hoida kilekotis. «Kilekott on kõige kehvem variant, seal läheb kartul suhteliselt kiiresti mädanema,» hoiatab Tartlan ja lisab, et kartulit on hea hoida näiteks väikestes kastides. Ta soovitab veel, et kartuli võiks osta kohast, kus on teada, et kasvuperioodil ja säilitamisel ei ole olnud suurt niiskust.

Tagasi üles