Osa pruugitud hotelliseepidest läheb taaskasutusse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik hotelliseepe jääb külastajatest maha vähepruugituna ja sobivad seega hästi taaskasutusse suunamiseks.
Enamik hotelliseepe jääb külastajatest maha vähepruugituna ja sobivad seega hästi taaskasutusse suunamiseks. Foto: SCANPIX

Kas olete kunagi mõelnud, mis saab hotellikülalistest järele jäänud väikestest seebitükkidest? Päevas rändab selliseid seepe prügikasti miljonite kaupa, kuid osa neist leiab tee ka taaskasutusse.

Hotelliseebi taaskasutusse suunamisega tegeleb näiteks USA keskkonnaorganisatsioon Clean the World. Organisatsioon jagab nendega koostööd tegevatesse hotellidesse spetsiaalsed seebi kogumiskonteinerid ja tühjendab need korra nädalas. Kokkukorjatud seebid rändavad taaskasutustehasesse.

Väga vähe kasutatud seebid töödeldakse ümber auru ja rõhu abil, rohkem kasutatud seebid keedetakse uuesti läbi. Valminud seebitükid jaotatakse heategevuse korras vaestele USAs või mujal maailmas.

Clean the World asutati vaid paar aastat tagasi, kuid tänaseks on laiali jagatud juba üle seitsme miljoni seebi.

Organisatsiooni juht Shawn Seipler on öelnud, et nende eesmärk pole ainult säästlik tarbimine ja keskkonnahoid, vaid ka inimeste elude päästmine. Seep on seotud hügieeni ja mitmete haiguste vastu võitlemisega. Seipleri sõnul tegeleb nende organisatsioon lausa hügieenirevolutsiooniga.

Üheks organisatsiooni tegutsemiskohaks on maavärinas kannatanud Haiti, kus on probleemiks ka nakkushaiguste, eriti koolera levik. Elementaarsete hügieeninõuete järgimine on üks võimalus koolerat ära hoida, kuid haitilaste jaoks on seep praegu kallis kaup. Seega on tasuta seebitükid nakkuste ennetamisel äärmiselt olulised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles