«Munaskandaali» pestitsiidi leiti pagaritoodetest (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munakoored.
Munakoored. Foto: JOHN THYS/AFP

Süddeutsche Zeitungis avaldatud raporti järgi leiti suvel Hollandi munadest avastatud insektitsiidi fipronili toiduketi küpsetistest.

Saksamaa põllumajandusministeerium ütles ajalehele Süddeutsche Zeitung, et nad analüüsisid 473 poeketi toodet ja tuvastasid fipronili 103 tootes.

Kontrolliga alustati augustis, vahetult pärast seda, kui Saksamaal alustati 900 000 Hollandist pärit muna tagasikutsumisega, sest avastati, et need sisaldasid kõrgetes kogustes insektitsiidi fipronili. Uurimise käigus kutsuti tagasi mune 12 Saksamaa liidumaalt.

Uuringuga leiti, et saastunud on lai valik tooteid nagu näiteks munaliköörid, munasalatid ja pagaritooted. Oktoobri lõpuks on ministeerium analüüsinud kokku üle 800 toote ja saastunud kaupade arv võib veel tõusta.

Saksamaa ametnikud teatasid juulis, et aine tase munades ei ole piisavalt kõrge, et täiskasvanutele ohtu kujutada, kuid võib kahjustada väikeste laste tervist.

Süddeutsche Zeitungi väitel süüdistavad terviseeksperdid valitsust skandaali kinnimätsimises, sest nad ei teavitanud inimesi, et insektisiidi võib leida mune sisaldavatest toodetest. Väidetavalt varjas valitsus tõde fipronili kõrgest tasemest, et vältida massilist toidu tagasikutsumist, millel võib olla kahjustav mõju riigi toidutööstusele. Väljaanne teatab ka, et valitsus tahtis vältida mainet kahjustavaid pealkirju meedias vahetult enne valimisi septembris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles