Otsasõit põdrale: uus auto mahakandmisele ja kahju üle 22 000 euro

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põder maanteel.
Põder maanteel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Tänavu on If Kindlustuses metsloomadele otsasõite registreeritud 617 korral, mille eest kaskokindlustuse hüvitised ulatuvad 1,3 miljoni euroni ja kalleim sõidukikahju oli üle 20 000 euro.

Keskmine metsloomaga kokkupõrke kaskokahju on 2174 eurot. Liikluskindlustus sellise õnnetuse järel auto remontimist ei korva, selleks peaks olema sõlmitud kaskokindlustus, teatab If kindlustus.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonnajuhi Taavi Kiibuse sõnul on viimastel nädalatel sagenenud metsloomadele otsasõidud.

Selle aasta suurim If Kindlustuses hüvitatud metsloomaga kokkupõrke sõidukikahju küündib 22 115 euroni, kui Rapla maakonnas hüppas sõidukile ette põder ja õhtuhämaruses toimunud kokkupõrke tagajärjel läks 2017. aasta sõiduauto mahakandmisele.

Õnnetuse vältimiseks tuleks valida ilmale ja teeoludele vastav sõidukiirus ja tõsiselt suhtuda metsloomade eest hoiatavatesse liiklusmärkidesse. Parema nähtavuse tagamiseks on oluline, et auto tuled ja esiklaas oleks puhtad ja terved. Ka istme õige asend võimaldab säilitada auto juhtimisel paremat kontrolli ja aitab vajadusel kiirelt reageerida, teatab Kiibus.

«Looma teel nähes on oluline teda mitte signaaliga ehmatada, vaid alandada kiirust, lülitada sisse ohutuled ja oodata tema lahkumist teelt. Samuti tasub meeles pidada, et loomad võivad liikuda mitmekesi koos ja kõik loomad ei ole teel kohe nähtavad,» lisas Kiibus.

Enim on sel aastal metsloomad autodele ette sattunud Harjumaal (122 korral), Tartumaal (78 korral), Saaremaal (74 korral) ja Pärnumaal (67 korral). Kõige vähem metsloomadega kokkupõrkeid on registreeritud Järvamaal (51 kahju) ja Hiiumaal (39 kahju).

Möödunud aastal andsid Ifi kliendid teada kokku 833 metsloomaga seotud kaskokindlustuse kahjujuhtumist, neist kõige sagedamini kevad- ja sügiskuudel.

Mida teha pärast metsloomale otsasõitu?

  1. Lülita sisse sõiduki ohutuled ja hinda olukorda.
  2. Kui avariis said viga inimesed, helista abi saamiseks hädaabinumbrile 112.
  3. Kokkupõrke järjel teavita Keskkonnainspektsiooni numbril 1313 vigastatud või hukkunud loomast, samuti metsa põgenenud suurulukist, kes võib tegelikult ikkagi vigastatud olla.
  4. Kui sõiduk sai kahjustada, fikseeri juhtum politseis, helistades numbril 112.
  5. Võimalusel pildista sündmuskohta, et hilisemat asjaajamist lihtsustada.
  6. Teavita oma kindlustusseltsi kahjust. Metsloomaga kokkupõrke puhul Ifi kaskokindlustusega omavastutust ei rakendata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles