Sigarettide müük käib maapoele üle jõu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Nädal tagasi müüs Kavastu kauplus viimase paki sigarette, Tõrvandi väike pood lõpetas suitsumüügi juba aasta alguses. Põhjus on proosaline: suits läheb küll hästi kaubaks, aga selle müügiga ei teeni pood suurt midagi.


«Suitsu peaks ikka olema, sest suitsetamine on ju tõbi,» ütles Kavastu poes sisseoste teinud kohalik suitsumees Jaak Ilves. Suitsuriiul on, kuid suitsumees Jaak Ilves ostis tubakat, et sellest ise plärud keerata. Tubakat poes jätkub, sest erinevalt piirhinnaga sigarettidest võib poodnik tubakale ära tasuva juurdehindluse määrata.

«Ükski kaupmees ei keelduks sigarettidest, kui nende müük tasuks end ära,» selgitas Kavastu poodi pidav eraisikust ettevõtja Väino Kägo. «Poe ukse lahtihoidmine on ju kulu – töötajate palk, kaubavedu, maksab elekter, kassarull, külmleti parandamine. Sigarettidest saadav tulu ei kata nende müügikulu.»

Kosmilised arved

Sama rääkis Tähtvere vallas Vorbusel ja Rahingel väikest maapoodi pidav Raili Vetemäe. «Suitsuarved on kosmilised, aga tulu ei saa,» ütles ta. «Suured poed saavad suitsu müüa, sest kulud kaetakse teiste kaupadega. Aga maapoes ei või hindu veel kallimaks ajada, siis inimesed ei tule.»

Raili Vetemäe kauplustes on sigaretid müügil, aga poodnik kaalub nende müümisest loobumist.

Ülenurme valla Tõrvandi poe suitsulett on tühi aasta algusest. «Suitsul on piirhind, kuid näiteks alkoholi juurdehindlus on vaba,» märkis Tõrvandi poodi pidav Tõnu Väljan. «Kui riik on kehtestanud kalli aktsiisi, siis peaks süsteem kõigile kaupadele ikka võrdne olema.»

Et jutt ei jääks jutuks, näitas Väino Kägo üht suitsuarvet: tasuda tuleb 252 eurot ja 43 senti ning selle raha eest soetatud sigarettide müügist teenib poodnik 14 eurot ja 57 senti ehk 5,8 protsenti.

Kui inimene ostab suitsu pangakaardiga, maksab kaupmees ostult kaks protsenti pangale ja protsendi telefonifirmale.

Kavastu pood pole suitsumüüki lõplikult üle parda visanud, Väino Kägo tingib hulgimüüjaga. «Teatasin, et kümme kuni kaksteist protsenti mulle, alla selle ma ei räägi,» ütles ta. «Suurtele poekettidele müüakse suitsu odavamalt kui väikepoodidele.»

Tulu üha väheneb

Sigarettide hind on kõigile üks, aga poekettidele maksab hulgimüüja turustustoetust, selgitas tubakatooteid hulgi müüva ASi Prike Lõuna-Eesti müügijuht Ülar Kötsi.

«Sigarettidelt saadav tulu jääb kogu aeg väiksemaks, sest suitsu hind kallineva aktsiisi pärast üha suureneb,» rääkis ta. «Kuus protsenti müügitulu on tõesti minimaalne, aga väikepoodidele ei saa me odavamat hinda teha.»

«Siis jääb riigil palju raha saamata, sest salasuitsuäri läheb aina paremini,» märkis Väino Kägo. Plokk salasuitsu maksab tema teada 15–17 eurot, kaupluses tuleb kümne paki kõige odavama suitsu eest välja käia veidi pealt 20 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles