Muru-esmaabi ABC

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusa muru saamiseks tuleb selle eest veidi hoolitseda.
Ilusa muru saamiseks tuleb selle eest veidi hoolitseda. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Selle aasta lumerohke talv on muru kena väljanägemise nii mõnelgi pool rikkunud: see on haudunud ja kahjustunud. Mida ette võtta kahjustatud muru korral ja millised meetmed annavad kõige kiiremini soovitud tulemuse?


Niisugusest vaatepildist aga ei tasuks kohe meelt heita: esiotsa tasub lihtsalt oodata ja vaadata, kas kahjustatud muru muutub roheliseks. Vahetult pärast lume sulamist parandustöödele tormata ei maksa, sest nii mõnigi kord elustub ka esmapilgul elutu rohi. Kui aga naabrite murulapp juba tublisti haljendab ja teie murul tärkamise märke ikka pole, tasub lahenduste otsimisele asuda.

Muru õhutamine

Niisugune teguviis soodustab juurte arengut ja annab neile õhku, mis pikalt vee all seisnud juurestikust on välja surutud. Odavaimaks ja üheks tulemuslikumaks vahendiks on siinjuures spetsiaalsed kingade alla kinnitatavad naelad, mida aianduskeskustes müüakse. Nendega peaks murupinna lihtsalt süstemaatiliselt läbi jooksma.

Teine võimalus on parema õhutuse tagamiseks maapind ka spetsiaalsete kaabitsrehade või rullidega maapind üle rehitseda. Suuremate pindade õhutamiseks müüakse ka muruniiduki laadseid elektrilisi muruõhutajaid.

Tavaliselt piirdutakse heal juhul muru õhutamisega, kuid tegelikult on käib muru liivatamine käsikäes õhutamisega. Liivatamine hoiab õhutuskanaleid tegusana kogu suve. Ilma liivatamata õhustamise korral vajuvad õhutuskanalid kiiresti kinni.

Eelidandatud muruseeme

Kui mõnes üksikus kohas laiutab nukker tühi lapp, võiks väiksemad augukohad lappida. Kiireimaks abinõuks on siinkohal murumullas eelidandatud muruseemne külvamine niisugustele lapikestele. Murumuld koosneb turbamullast ja liivast. Kasutada sobib nii ise kokku segatud kui poest ostetud segu.

Muld võiks olla kergelt niiske, sinna sisse segatakse muruseeme ja jäetakse siis paariks päevaks mõnda soojemasse kohta (näiteks soojustatud garaaži) seisma. Üle kahe päeva ei ole soovitav eelidandada, idud ei tohiks veel roheliseks minna.

Kahjustatud kohad kaetakse niisuguse seguga, rullitakse kergelt üle ja kastetakse. Eelidandatud muru tärkab tavaliselt tunduvalt kiiremini ja augukohad saavad ruttu parandatud.

Suure ala kahjustumisel ämbritäiest muruseemne ja mulla segust enam paraku kasu pole: kes ikka jaksab eelidandada seemneid autokoormatäie mulla jaoks. Sel puhul pole midagi parata, muru tuleb uuesti külvata. Hea oleks vana kamar purustada, pind näiteks mullafreesiga üle lasta ja panna peale uus kobe muld. Nüüd saab külvata uue muruseemne.

Väetamine

Kaunis roheline ja tihe muru on aia uhkuseks. Ilusa muru saladuseks on õige hooldus kevadest sügiseni. Üheks kauni muru saladuseks on tasakaalustatud väetamine.

Muruväetised sobivad kasutamiseks varakevadest kuni hilissügiseni. Kasutada haljasalade, erinevate murude, murukattega spordiplatside ja golfiväljakute väetamiseks. Graanulid külvatakse ühtlaselt, soovitavalt kuivale murule. Muruplats saab kauni rohelise välimuse, taimede juurestik tugevneb ja muru vastupanuvõime haigustele ja sambla tekkele paraneb.

Parima tulemuse saavutate kui väetate muruväetisega pärast niitmist ning võimaluse korral laotatakse graanulid kuivale murule. Kiirema tulemuse saamiseks on soovitav kasta pärast väetamist. Peotäis vastab umbes 30 grammie.

Sammal murus

Kui muld on liiga tihe ja toitainetevaene, muru on varjus suurte puude all või on tegemist liigniiske või happelise pinnasega, siis vallutab aga hoopis sammal muru. Samblast aitab vabaneda samblaeemaldajaga muruväetis, mida puistatakse aprillist septembrini sammaldunud kohtadesse ja lastakse paar päeva mõjuda.

Pruunistunud sammal riisutakse murust välja. Tekkinud tühikud täidetakse mullaga ning külvatakse peale uus muruseeme. Nelja kilosest pakendist piisab 130 ruutmeetrise ala töötlemiseks ja 15 kg pakendist piisab 500 ruutmeetrise ala töötlemiseks.

Pikaajalise toimega on muru kevadväetis. Tegemist on ühtlase ja kestva mõjuga granuleeritud täisväetisega, mis sisaldab nii aeglaselt kui ka kiiresti lahustuvat lämmastikku ning lisaks fosforit ja kaaliumi tasakaalustatud vahekorras, et kindlustada kvaliteetse muru kasv.

Aeglaselt lahustuv lämmastik laguneb mulla mikroorganismide toimel, tagades lämmastiku järk-järgulise ja keskkonnasõbraliku lahustumisprotsessi. Väetis sobib hästi kodumuru, haljasalade ja murukattega spordiplatside väetamiseks. Kasutada varakevadest peale muru tärkamist suve keskpaigani (märtsist-juulini) 1-2 korda. Juulist augusti keskpaigani kasutada muru suveväetist ja alates augusti teisest poolest sügisväetist. Väetise toimeaeg on kuni sada päeva. Graanulid külvatakse ühtlaselt murule.

Umbrohutõrje

Võililled murus teevad paljude aiapidajate meele mõruks. Võililledest lahtisaamiseks tuleks kasutada taimekaitsevahendeid.

Näiteks taimekaitsevahend Starane 180 tõrjub hästi võilille ja teisi laialeheliste umbrohtusid (nõgesed, oblikad, vesihein, virna, põldlõosilm jt). Vahend mõjub lehtede kaudu: 10-20 ml Staraned segatakse 2-4 liitri veega ja sellest piisab 100 ruutmeetrise muru pritsimiseks.

Pritsimise mõju on märgata 1-2 päeva pärast, ning 3-4 nädala jooksul umbrohud hävivad. Parim mõju võililledele on neid pritsida rosetifaasis, kui nööbikujuline õiepung leheroseti keskel on nähtaval, kuid õievars pole veel moodustunud.

NB! Starane 180 ei sobi kasutamiseks ristikuga murudel. Sobiv aeg pritsimiseks on varakevadel paar nädalat pärast taimede kasvu algust või sügisel enne kasvuperioodi lõppu. Pritsimine mõjub kui teha seda tuulevaikse kuiva ilmaga ning järgida pakendil olevaid juhiseid. 100 milliliitrisest pakendist piisab 600 ruutmeetrise muru pritsimiseks.

Korduma kippuvad küsimused

1. Miks näeb mu muru hõre välja ning on umbrohtu täis?

Varem rajati paljud murukatted madala kvaliteediga liike kasutades, sageli avali ja laialehelisest söödatüüpi sortidest, mis jätab palju ruumi umbrohu tärkamiseks. Näiteks Turfline’i segudes kasutatavad muruliigid on tihedalt kasvavad ja kitsalehelised.

2. Miks on mu murul kollased laigud?

Üheks põhjuseks võib olla toitainete madal kättesaadavus, mida saab parandada muru väetades. Teiseks võimalikuks põhjuseks on liiga tihe pinnas ja vilets drenaaž, mida saab parandada pinnast hargiga kobestades. Põhjuseks võib olla ka seennakkus.

3. Miks sureb mu muru laiguti välja?

Põhjuseks on tõenäoliselt seennakkus. Parim viis nakkust vältida on muru väetada kevadel, suvel ja sügisel murule mõeldud väetistega. Tõsiseid nakkusi võib ravida fungitsiidiga.

4. Miks on mu muru hulgas palju sammalt?

Peamised sambla tekkimise põhjused on vari, pinnase vähene lubjasisaldus, vilets drenaaž ja muru üldine vilets kasv (toitainete puudus). Nende probleemide lahendamisel kaob tihti ka samblaprobleem.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles