Puust ja punaseks: millisel juhul tuleb kinnisvara müües tulumaksu maksta? (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja- ja korterihinnad pole kunagi nii kõrged olnud.
Maja- ja korterihinnad pole kunagi nii kõrged olnud. Foto: SCANPIX

Paljud päranduse saanud inimesed avastavad alles pärast pärandina saadud kinnisvara müümist, et 20 protsenti saadud rahast tuleb tulumaksuna riigile ära anda.

1Partner Kinnisvara konsultant Margus Suumanni sõnul peab tasuma tulumaksu kingituse või pärandina saadud kinnisvara müües, kui see pole inimese alaline elukoht. «Kui inimene elab samal pinnal ise sees, siis maksu ei lisandu,» ütles Suumann.

“Teinekord teevad inimesed teadmatusest tuhandeid eurosid maksvaid eksitusi,» sõnas Suumann ja tõi näitena ühe ema, kes tahtis oma korteri pojale kinkida, et see saaks selle maha müüa. «Kuna poeg sees ei elanud, siis oleks ta peale kinke- ja müügitehingut pidanud 12 000 eurot maksudeks tasuma. Antud juhul oli emal mõistlik teha pojale müügi korraldamiseks lihtsalt volitus ning raha jäi perele alles,» ütles Suumann.

Palju segadust on ka endale kuuluva kinnisvara müümisel tulumaksu tasumisega. «Kuskilt on tekkinud väärarusaam, et enne korteri tulumaksuvabalt müümist peab seal kaks aastat sees elama,» sõnas mees ja lisas, et tegelikult ütleb seadus, et kahe aasta jooksul saab müüa tulumaksuvabalt ühe elukoha. «Seega võib kahe aasta jooksul müüa kasvõi kümme korterit, kuid vaid ühelt ei pea tasuma tulumaksu,» märkis Suumann.

«Seejuures tuleb kahe aasta jooksul mitme elupinna müümisel tasuda maksu mitte kogu summalt, vaid ainult teenitud tulult,» selgitas Suumann. «Kui müüd korteri ostuhinnast 10 000 eurot kallimalt, siis lahutatakse sellelt summalt tehingutasud ja need kulutused, mis parendasid oluliselt objekti seisukorda ja tõstsid sellega väärtust– näiteks akende vahetus või vannitoa remont. Ülejäänud puhastulult tulebki tasuda 20 protsenti maksu. Kui aga kasumit järgi ei jäägi, siis pole ka riigil midagi võtta.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles