Konjak on muutumas defitsiidiks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hennessy president Bernard Peillon eelmisel nädalal ettevõtte uut tehast avamas
Hennessy president Bernard Peillon eelmisel nädalal ettevõtte uut tehast avamas Foto: Renaud Joubert/imago/PanoramiC/Scanpix

Globaalne nõudlus konjaki järele kasvab kiiresti, mistõttu on Hennessyl, mis toodab umbes poole selle joogi maailmatoodangust, raskusi klientide nõudluse täitmisega.

Ettevõte ei ole võimeline märjukest piisavalt villima, mistõttu julgustab viinamarjakasvatajaid oma istandusi laiendama. Sel aastal vähendas saaki ka külm, kirjutab The Wall Street Journal.

LVMH Möët Hennessy Louis Vuitton,  kelle tütarfirma Hennessy on, teatas, et kolmandas kvartalis kahanes konjaki müügi maht ehkki ei täpsustanud kui palju, sest jooki hoiti laos, et seda oleks USAs piisavalt müügil jõulupühade ajal. USA on maailma suurim konjakiturg.

Analüütikute hinnangul oli Hennessy eelmise aasta käive 1,6 miljardit eurot, mis moodustab vaid 4,2 protsenti LVHMi kogukäibest aga 10 protsenti tegevuskasumist.

Alkoholimüüjad on hakanud piirama odavama konjaki Hennessy V.S., mis on USAs kõige suurema käibega konjakisort, müüki. Hennessy juhtide sõnul on nad väga ettevaatlikud hindade tõstmisega, sest nad kardavad, et kliendid saavad vihaseks.

Eelmisel aastal müüsid konjakitootjad maailmas kokku 179 miljonit pudelit ja käive oli 2,8 miljardit eurot, mis on kuus protsenti rohkem kui 2015. aastal ja 17 protsenti rohkem kui viis aastat tagasi. Müük Põhja-Ameerikas on kasvanud sellest kaks korda kiiremini.

Konjakit valmistatakse vaid Edela-Prantsumaal Cognaci piirkonnas Charente jõe orus. Aprillis kahjustas külm viinamarjaistandusi kogu Prantsusmaal, mis pani aga Hennessy teistest tootjatest suurema surve alla, sest nende kõige müüdavam toodang V.S, mille vanus on vaid kolm aastat. Külma tõttu pidi Hennessy alustama kohe oma tarneid edasi lükkama, selleks, et aidata toime tulla toodangunappusega, mis kolme aasta pärast ilmselt ees ootab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles