Ansip: me ei taha toiduainete käibemaksu alandada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik.

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu saadikute küsimustele vastates, et valitsus ei soovi toiduainetele kehtivat käibemaksumäära alandada.


Ansipi sõnul pole toiduainetele kehtivat käibemaksumäära mõistlik vähendada, kuna tavainimesele see mingit efekti  ei anna, küll aga tähendaks selline samm kaupmeestele täiendavat tulu.

«Me ei taha kindlustada ülemäärast kasumit kaupmeestele,» nentis ta.

Peaminister märkis, et näiteks Iirimaal pole toiduainetele käibemaksu kehtestatud, samas on seal Euroopa ühed kallimad toiduained.

Samuti tõi Ansip näitena Soome, kus kriisi ajal otsustati toiduainete käibemaksumäära langetada 17 protsendilt 12-le, eesmärgiga inimestele odavamat toitu pakkuda. Peaministri sõnul see paraku nii ei läinud.

Ta lisas, et enne maksumäära muutumist oli Soomes toiduainete hinnatase ELi keskmisega võrreldes 120 protsenti. Eestis oli aga enne käibemaksumäära kergitamist toiduainete hinnatase ELi keskmisest 80 protsenti.

Peale seda, kui Soomes maksumäär alanes ja Eestis tõusis, olid peaministri kinnitusel toiduainete hinnad ELi keskmisega võrreldes endised – Soomes 120 protsenti ja Eestis 80 protsenti.

Lihtsale inimesele abi ei miskit, küll aga kaupmeestele, tõdes Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles