Lugeja küsib: kas ID-kaardi sertifikaatide uuendamine on tasuline? (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Postimehe toimetuse poole on pöördunud mitmed murelikud lugejad, kes uurivad palju kaardi sertifikaatide uuendamine maksab või tuleb neil hoopis uut kaarti taotleda.

Politsei ja piirivalveameti pressiesindaja Viktoria Korpan kinnitab, et ID-kaardi sertifikaatide uuendamine on tasuta ja keegi uut kaarti taotlema ei pea, juhul kui sertifikaatide uuendamine õnnestub.

«Garantii korras vahetatakse dokument välja ainult juhul kui sertifikaatide uuendamine ka PPA teeninduses ebaõnnestub ja dokumendi kehtivusaja lõpuni on jäänud rohkem kui pool aastat. Garantii korras dokumendi välja vahetamisel antakse uus dokument sama kehtivusajaga, mis oli varasemal dokumendil ning see on tasuta.»

Kui aga inimene ei uuenda turvariskiga ID-kaardi sertifikaate 31. märtsiks ja soovib ID-kaardiga e-teenuseid pärast seda kuupäeva kasutada, siis tuleb taotleda uut kaarti, mille kulud katab inimene ise, kinnitab Korpan.

«Füüsilise isikut tõendava dokumendina kehtib nii uuendatud kui uuendamata kaart kuni sellel märgitud kuupäevani. Digiretsepti abil saab ravimit välja osta ka uuendamata kaardiga.»

SERTIFIKAATE EI PEA UUENDAMA, KUI:

  • sa ei kasuta oma ID-kaardi PIN-koode
  • su ID-kaart on välja antud enne 16. oktoobrit 2014
  • su ID-kaart on välja antud pärast 26. oktoobrit 2017

EI PEA KOHE UUENDAMA, KUI:

  • kasutad mobiil-ID-d või mõnda teist vahendit, millega saad endale vajalikud toimingud tehtud,
  • sul on ID-kaarti vaja kasutada hiljem, näiteks alles kuu aja pärast.
  • Siis saad kaarti uuendada edaspidi.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles