Hinnatõusu veavad alkohol ja piim

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänavu oktoobris tõusid hinnad aastataguse ajaga võrreldes 3,8 protsenti, mida põhjustas eeskätt toidu ja alkoholi kallinemine. 

Aga aastaga võrreldes suurenes toidu ja mittealkohoolsete jookide hind 7,9 protsenti. Sellest piima hind kerkis 13,3 protsenti, köögivili 17,6 protsenti ja puuvili 11,3 protsenti, teatas statistikaamet.

Toidukaupadest on enim kallinenud või (59 protsenti), kartul (33 protsenti) ja värske köögivili (24 protsenti).

Alkoholi hind suurenes aastaga pea 15 protsenti. Õlu hind kasvas aga lausa 26 protsenti.

Suuremat mõju inflatsioonile avaldas veel mootorikütuse hinnatõus. Bensiin läks 7,5 ja diisel 9 protsenti kallimaks.

Kui võrrelda oktoobri hindu käesoleva aasta septembriga, olid hinnad siiski veidi odavamad. Enim mõjutas seda kodudesse jõudnud elektri 3,5 protsendiline odavnemine.

Kuumuutusele avaldas suurt mõju ka Tallinna koolieelsete munitsipaallasteasutuste laste toidukulude katmise piirmäära kehtestamine, millega kaetakse põhiosa toidukuludest ja mis tegi lasteaiateenused Tallinna linna kodanikele odavamaks.

Oktoobriks ostetud lennukipiletid olid 13 protsenti odavamad kui septembriks ostetud piletid. Värske köögivili kallines kuuga aga 12,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles