Graafik: toidu kallinemine on enam kui viie aasta kiireim

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalik toit.
Kohalik toit. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui veel aasta tagasi toit ja mittealkohoolsed joogid meil veel odavnesid, siis nüüd toimub nende kallinemine tempos, mida nähti viimati üle viie aasta tagasi.

Statistikaameti andmetel kallinesid toit ja mittealkohoolsed joogid 7,9 protsenti. Nii kiire oli nende kaubagruppide hinnatõus viimati 2011. aasta septembris.

Sel sajandil on toidukaupade hinnatõus olnud nii kiire vaid kolmel korral. Esimene kiire inflatsiooniperiood oli 2001. aasta maist kuni 2002. aasta märtsini. See oli aeg, mil majandus toibus esimesest kriisist ja ning majandus orienteerus ümber Vene turult lääneriikide suunas.

Teine suur hinnatõusuperiood toimus 2007.–2008. aastatel viimase majandusbuumi ajal. Tõusu kulminatsioon oli 2008. aasta mais, mil toidukaupade hinnad tõusid 19 protsenti.

Selle sajandi kolmas suur hinnatõusuperiood oli  2010. aasta oktoobrist kuni 2011. aasta septembrini. Selle tõusu peapõhjuseks on USA keskpanga rahatrükk, millele toonane Föderaalreservi juht  Ben Bernanke vihjas 2010. aasta augusti lõpus ja võlakirjade ostuprogramm algas novembris. Rahatrükk põhjustas toorainete, sealhulgas  põllumajandussaaduste hinnabuumi kogu maailmas.

Praeguse hinnatõusu tsükkel on olnud üsna järsk ning trendi jätkudes võib hinnatõus läheneda peagi rekordkiirusteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles