Poodnikud: Lõuna-Eesti väikepoodide tulevik on ohus

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loobu pood.
Loobu pood. Foto: ARVET M

Lõuna-Eesti väikepoodnikud on Riigikogule saadetud avalikus pöördumises sügavalt mures riiklikult kehtestatud ja veel plaanitavate regulatsioonide pärast, mis seavad tõsiselt ohtu piirkonna väikepoodide tuleviku.

Väikepoodnikud kutsuvad Riigikogu liikmeid üles vaatama üle praeguse aktsiisipoliitika ja loobuma tubakaseaduses plaanitavast nõudest, millega kehtestatakse tubakatoodete väljapanekupiirang.

Pöördumises öeldakse, et riigi poolt tehtav poliitika soosib selgelt suuri linnades asuvaid jaekette, kes suudavad suure mahu tõttu osta kaupa sisse odavamalt ja kellele piiriäärsete poodide kadumine vaid rõõmu teeb, vahendab LõunaLeht. Tõsiasi on aga see, et kui maal pannakse pood kinni, siis tuleb sõita linna – kui selleks juhtumisi inimesel võimalus on – mis võib toidukorvi kõrge kütusehinna tõttu veelgi kallimaks teha. Rääkimata sellest, et toidu sisendhinnad tõusevad energia ja importtoodete kallinemise tõttu kiires tempos niigi.

«Maapoed on sunnitud hindasid tõstma lihtsal põhjusel - riik on teinud kõik selleks, et käibed väheneksid ja sala- ning piirikaubandus lokkaks. See pole isegi enam avalik saladus, et Lõuna-Eestis saab iga teise kuuri alt osta massiliselt salaalkoholi ja –tubakat – ja kui ostetakse, siis suurtes kogustes, mitte paari ühiku kaupa. Meenub aastatetagune tragöödia, kus ühes salakauba all vaevlevas piirkonnas otsustasid paar pätti teha äri, mis sai paljudele saatuslikuks – piir on imeõhuke ja salaturu ohtu peab tõsiselt riiklikul tasemel teadvustama,» kirjutavad väikepoodnikud.

Loe artiklit pikemalt lugu LõunaLehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles