Prantsusmaal müüdavatest teedest leiti hulgaliselt pestitsiide

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
05.12.2009, Kiel, Schleswig-Holstein, Germany - Teeglas mit einem Teebeutel der Kneippwerke auf einem Kork-Untersetzer steht in der Sonne auf einem Tisch. 0PR091207D017CAROE.JPG GT [MODEL RELEASE: NOT APPLICABLE, PROPERTY RELEASE: NO (c) caro photo agency / Bernhard Pries, http://www.caro-images.com, info@carofoto.pl - In case of using the picture for non-journalistic purposes, please contact the agency - the picture is subject to royalty!]
05.12.2009, Kiel, Schleswig-Holstein, Germany - Teeglas mit einem Teebeutel der Kneippwerke auf einem Kork-Untersetzer steht in der Sonne auf einem Tisch. 0PR091207D017CAROE.JPG GT [MODEL RELEASE: NOT APPLICABLE, PROPERTY RELEASE: NO (c) caro photo agency / Bernhard Pries, http://www.caro-images.com, info@carofoto.pl - In case of using the picture for non-journalistic purposes, please contact the agency - the picture is subject to royalty!] Foto: Caro / Bernhard Pries/Caro / Bernhard Pries

Prantsusmaal müüdavatest teekottidest leiti kuni 17 erinevat tüüpi pestitsiide ja teisi potentsiaalselt kahjulike metalle ja mürke.

Peaaegu kaks kolmandiku Prantsusmaa elanikest joovad regulaarselt teed ja suur osa tarbitavast teest on väga populaarne taimetee, mida leidub üle terve Prantsusmaa ja maailma, vahendab The Local.

Prantsusmaa ajakirja «60 miljonit tarbijat» läbiviidud uuringus vaadeldi 26 teebrändi, mille hulgas on populaarsed nimed nagu Lipton, Kusmi tee ja Auchan. Uuringu tulemustest selgus, et enamik musta, rohelise ja orgaanilise tee kottidest sisaldas pestitsiidide jälgi. Mõndadest leiti lausa 17 erineva pestitsiidi jälge.

26 brändist ainult üheksas leiti vaevu märgatavaid koguseid, ütles artikli autor Patricia Chairopoulos. Neljal brändi puhul tuvastati aga suuremas koguses pestitsiide, kui on regulatsioonide järgi lubatud või leiti rohkelt erinevate pestitsiide jääke. Näiteks Dammann Frérese mustast tees leiti 17 erinevat tüüpi pestitsiidi.

Uuringus leiti, et Bio Village tee sisaldas lubatust peaaegu neli korda rohkem pestitsiidi anthraquinone.

Kõige rohkem tuvastati uuringus seente vastast pestitsiidi folpet ja lindude tõrjumiseks kasutatavat anthraquione. Benjamin Douriez, ajakirja toimetaja, sõnas, et suureks alarmiks pole põhjust, sest tegu on peamiselt väikeste kogustega, mis on enamjaolt alla lubatud piiride.

Miks leidub teedes pestitsiide?

Selgub, et kui teed ei sorteerida korralikult umbrohtudest, mis on kaetud kantserogeensete pestitsiididega, võivad need sattuda koos teedega tarbijate tassidesse.

Lisaks pestitsiididele leiti teedest erinevaid kahjulike metalle nagu arseen, kaadmium ja elavhõbe. «Neid metalle ei peeta ohtlikeks,» ütles Patricia Chairopolos. «Need on rohkem tähised saastest ja tulevad pinnasest või veest,» seletab ajakirjanik.

Loomulikud toksiinid

Osadest testitud teedest leiti ka mürke, mida taimed toodavad ise. Paljud sellised mürgid on tuntud kui kantserogeenid, kuid nende üle ei ole mingit regulatsiooni Prantsusmaal ega Euroopas.

Arstid soovitavad mitte tarbida suuremates kogustes erinevaid kemikaale ja selle vältimiseks peaksid inimesed regulaarselt vahetama oma tee brände.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles