Galerii ja video: täna algab maailmas suur veebipoodide ostumöll - miljonid tooted on allahinnatud

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meie aja järgi täna, kuid Hiinas homme tähistatav vallaliste päev toob endaga kaasa maailma suurima veebipoodide ostufestivali, mis oma suuruselt ületab nii musta reede kui küberesmaspäeva.

Hiina veebipoodide hiiglane Alibaba, mida peetakse Aasia Amazoniks, on sõnanud, et tänavu on nende poodides allahinnatud üle 15 miljoni toote, rohkem kui 140 000 brändilt, millest 60 000 on rahvusvaheliselt tuntud, vahendab Forbes.

Müüginumbrite osas purustab 11.11 kuupäeval peetav vallaliste päev iga aasta osturekordi. Möödunud aastal müüdi Alibaba veebilehel 11.11 kuupäeval 17,8 miljardi USA dollari eest kaupu. Sellest viis miljardit koguti koguni esimese tunniga. Eeldatavalt kasvab see müüginumber ka tänavu, nagu igal möödunud aastal.

Poodidest ostetakse kõike. Alates kodutarvetest kuni elektroonikani ning soetatakse isegi sõiduautosid. Selleks, et ettevõte tuleks toime meeletus koguses tellimustega, rajas Alibaba isegi täisautomaatse, robotite poolt juhitud lao, mis võimaldab kauba kiiremini ostjateni viia.

Ostupüha alustamiseks korraldab Alibaba Hiinas neljatunnise staaridest kubiseva stardiloenduse. Kuulduste kohaselt esineb üritusel ka Pharell Williams ja kohaliku publikut tulevad ergutama mitmed Hiina staarid ja kuulsused. Möödunud aastal külastasid avatseremooniat näiteks David ja Victoria Beckham ning Kobe Bryant. Eri kanalite vahendusel vaatas üritust üle 400 miljoni inimese. Seda on näiteks kolm korda rohkem, kui tänavuse USA suursündmuse Super Bowli vaatajaid.

Alibaba pole ainus pood, mis allahindlusi pakub. Iga uue aastaga liitub festivaliga aina enam veebipoode. Tänavu pakub allahindlust ka juba ebay.com. Teistest suurtest Hiina veebikaubamajadest on päevaga liitunud näiteks Gearbest, DealExtreme, JoyBuy ja AliExpress. Paljud poodidest pakuvad juba hetkel hulgalisi soodustusi erinevatele kaupadele.

Saadetiste mahud Eestisse tõusevad

Omniva pressiesindaja Mattias Kaiv ütleb, et ostufestivali tõttu saabub Eestisse ka rohkem pakke. Valdav osa neist tuleb Eestisse AliExpressist. Kaivi sõnul jõuavad esimesed tellitud saadetised kohale juba nädala või pooleteise pärast ja maailma suurim ostufestival on pannud ka nemad ettevalmistusi tegema. «Protsessid on üle vaadatud nii Post11 ja Omniva jaotuskeskustes, kui ka Omniva rahvusvaheliste saadetiste osakonnas. Oleme arvestanud selle vajadusega, et kui peaks vaja olema lisatööjõudu, siis seda värbame ka kindlasti.»

Kui mõni tellija muretseb, et tema tellimus ei jõua enne jõule kohale, siis Kaiv lisab, et tõenäoliselt ikka jõuab. «Üldiselt praegused tarneajad näitavad, et tellija peaks kauba enne jõule kätte saama.»

Tulenevalt jõuluhooajast ja ostufestivalist, on kõige rohkem oodata tööd pressiesindaja sõnul paar nädalat enne jõule. Võrreldes novembriga kahekordistuvad saadetiste mahud detsembris. «Sinna jäävad jõulumahud ja jõuab täismaht 11.11 kaupa kohale, mis tulevad pikemate tarneaegadega,» lisab Kaiv.

Vaata erinevaid sooduspakkumisi:

Gearbest

DealExtreme

AliExpress

JoyBuy

AliBaba sooduskaubad avalikustatakse meie aja järgi kell 18.00 õhtul.

Millest üritus alguse sai?

E-kaubanduse hiiglane AliBaba alustas Hiina vallaliste päeva kasutamist reklaamina, et panna vallalised Hiina tarbijad raha kulutama. Vallaliste päev ise sai alguse 1990. aastate algul, et tähistada vallalise inimese elu, sest ühiskonnas oli ja on jätkuvalt suur surve abiellumiseks. Mõned on seda päeva kirjeldanud kui anti-valentinipäeva. 11.11 kuupäev valiti, kuna see meenutab üksikuid oksi, mis sümboliseerivad Hiinas vallalisi inimesi, kellest perekonnad edasi ei hargne.

Vaata möödunud aastal toimunud ostufestivali avaürituse eredamaid hetki.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles