Konnad kolisid nutitelefoni

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Kui konnakontsert grillpeo taustal öövaikust rebestab, piisab häälitsejate liigi kindlaks tegemiseks vaid ühest liigutusest - tuleb taskust võtta oma nutitelefon, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.


Sellest nädalast saavad nii iPhone’i kui Android-platvormi kasutavate nutitelefonide omanikud tasuta alla laadida Eesti kahepaiksete määraja.

Lisaks telefonidele töötab see ka Apple’i multimeediamängijal iPod Touch. Määrajas on esindatud kõik Eestis elavad kahepaiksed, kokku 11 liiki.

Lisaks Eestile sobib see kasutamiseks ka Lätis, Leedus ja Rootsis, sest määrajas on ka lehekonn, välekonn ja punakõht-unk, keda Eestist pole leitud, küll elavad need meie naaberliikides.

Määrata saab nii täiskasvanute kui kulleste järgi ning määrajat abistavad suur hulk fotosid, jooniseid ja iseloomulikke häälitsusi.

Nutitelefoni jõudnud määraja on Tartu Ülikooli teadur Riinu Rannapi ja tema Taani kolleegide Lars Christian Adradosi ja Lars Briggsi paberkujul ilmunu telefoniversioon, mida on täiendatud suure hulga fotodega.

See on juba kolmas nutitelefoni jõudnud määraja Eesti loodusest. Esimene oli Eesti puud ja põõsad, seejärel puudel elavaid suuri samblikke tuvastada aitav digimääraja.

Digimäärajate projekti vedav Tartu Ülikooli lihhenoloogia vanemteadur Andres Saag ütles, et järgmisena on kavas avaldada kahepaiksete ingliskeelne versioon, mis sobib kasutamiseks kõigis Läänemere äärde jäävates riikides.

«Loomajäljed lumel võiks olla huvitav ja looduses liikujale kasulik. Selle võiks kunagi ette võtta,» lisas ta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles