Video: Suurbritannia supermarketites hakatakse katsetama näotuvastusel põhinevat ostlemist

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Yoti

Briti idufirma Yoti hakkab järgmisest aastast katsetama kahes supermarketis näotuvastusrakendusel põhinevat iseteeninduskassade süsteemi, mis võimaldab poodidel automaatselt kontrollida oma kliendi identiteeti.

Süsteemi eesmärgiks on vähendada alaealiste ligipääsu alkoholile ja muudele müügipiirangutega toodetele. Idufirma nägemuse järgi laevad kliendid alla nende tasuta mobiilirakenduse, millega tuleb teha selfie ja seejärel kõrvutada see isikut tõendava dokumendiga.

Yoti personal teeb kindlaks dokumendi (pass või juhiluba) autentsuse ja veendub, et dokumendi pilt ning selfie tõepoolest kattuvad. Edaspidi saab rakendus teha kasutaja idenditeedi kohe kindlaks kui ta selfie teeb. Kõik andmed on Yoti sõnul krüpteeritud.

Rakendust hakatakse kasutama iseteeninduskassades, kus tuleb skanneerida kassas ilmuvat QR-koodi. Pood saab seeläbi veenduda, et ostleja on tegelikult ka see, kes ta väidab end olevat. Nii on idufirma sõnul võimalik vähendada venivaid järjekordi, kus aeg kulub dokumendi kontrolli peale.

Yoti loodab tulevikus kasutada sama tehnoloogiat ka pubides, ööklubides ja kohtingulehekülgedel. Yoti ei ole siiani täpsustanud, kas supermarketitel saab olema ligipääs oma klientide andmetele.

Idee ei ole tekitanud mõistetavatel põhjustel kuigi suurt vaimustust privaatususe ja anonüümsuse pooldajate seas. 

Rakenduse tööpõhimõttega saab lähemalt tutvuda alljärgnevas videos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles