Jõulude ajal tuleb ette vaadata internetti ühendatud mänguasjadega

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Christian Gooden/AP

Jõulude ajal tuleks olla ettevaatlik internetiga ühendatud mänguasjade ostmisel, sest need võivad seada ohtu nii lapse privaatsuse kui turvalisuse.

Paljudel «tarkadel mänguasjadel» on väga nõrk küberkaitse ja lihtsasti ära arvatavad paroolid. Samuti pole nende tarkvara enamasti võimalik uuendada. See muudab taolised mänguasjad üpris lihtsaks sihtmärgiks küberkurjategijatele, kes pääsevad nii koduvõrku.

Internetti ühendatud mänguasju saab häkkimise korral kasutada laste järgi luuramiseks ja isegi nende asukoha jälitamiseks. Samuti võivad sellised mänguasjad salvestada vestlusi ja isegi filmida, kui nad on varustatud kaameraga. Mõnikord võivad mänguasjad luurata ka oma tootja heaks. Selliseid taktikaid on rakendanud näiteks Barbie tootja Mattel.

Mitmed küberturbe eksperdid soovitavad igasuguseid võrguga ühendavaid mänguasju enne soetamist hoolikalt uurida ja tutvuda nende arvustustega internetis. Samuti tuleks kontrollida privaatsussätteid - igasugused tehaseparoolid ja kasutajanimed saab vahetada välja enda omade vastu. Kaameraga mänguasjade puhul on võimalik kaamera enamasti välja lülitada.

Hiljuti korjati Saksamaal müügilt lastele mõeldud nutikellad, mida sai kasutada kandija asukoha kindlaks tegemiseks. Seega tuleks enne hoolikalt vaadata, mida oma lapsele jõuludeks kinkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles