Euronõuded keelavad liiga kollased friikartulid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti saab Soomes söögikohas valet värvi friikartulid kööki tagasi saata.
Varsti saab Soomes söögikohas valet värvi friikartulid kööki tagasi saata. Foto: Margus Taal / Maaleht

Alates 11. detsembrist hakkab Soomes kehtima uus euroliidu regulatsioon, mis lubab klientidele pakkuda vaid kuldkollaseid friikartuleid ning sööjatel tekib võimalus spetsiaalse värvikaardi abil kontrollida, kas värv on ikka õige.

Friikartulid ei ole ainsad toiduained, mis on sattunud euroametnike tähelepanu alla, kirjutab Yle. Muudatus puudutab ka krõpse, soolaküpsiseid, saiakesi, hommikusöögihelbeid, beebiküpsiseid jt, et need ei sisaldaks akrüülamiidi. Akrüülamiid tekib tavaliselt toiduaine töötlemisel kõrgel kuumusel, nagu näiteks küpsetamisel, õlis keetmisel või röstimisel. Seda ainet peetakse üheks peamiseks vähipõhjustajaks.

Soomlasi hakkab uus kord mõjutama 11. detsembrist, kui kiirsöögikohad peavad hakkama friikartuleid valmistades järgima uusi senisest karmimaid tervisenõudeid.

Uus kord annab väga ranged käsulauad, kuidas valida friikartulite tegemise toorainet, nende hoiustamise, ettevalmistamise ja küpsetamise kohta. «Friikartuleid tohib küpsetada, kuni nad on kuldkollased, ärge küpsetage neid üle,» on üks soovitus.

Söögikohtadel on aega 11. aprillini, et võõrutada oma kliente tumedatest friikartulitest loobuma, nad saavad värvikaardid, mille abil näidata, et kartulid on valmistatud õigesti.

Regulatsioon puudutab ka tootjaid, kes valmistavad ette ja müüvad friikartuleid. Kartulite akrüülamiidi tase peab olema väike enne nende küpsetamist, praadimist või külmutamist.

Friikartulite tootajad peavad kontrollima küpsetatud kartulite värvi, kasutades selleks toiduainete jaoks mõeldud Munselli värvikaarti.

Friikartulite tegijad peavad hakkama fikseerima kartulite küpsetusaega ja temperatuuri.

Soome põllumajandusministeerium valmistab ette vastavat teavituskampaaniat, et ärgitada söögikohti uuendustega kaasa minema. Restoranid saavad uute juhiste järgmiseks värvikaardid. Näiteks kiirsöögikoht McDonald’s teatas, et võtavad värvikaardi kasutusele juba enne uue korra jõustumist.

Tulevikus võivad restoranitöötajad ja külastajad võrrelda taldrikul olevaid friikartuleid ja fotot, et veenduda, kas friikad vastavad euronõuetele. Kui kartulid on valet värvi, siis võib need tagasi saata ja paluda nende asendamist.

Akrüülamiid on saasteaine, mis tekib toiduvalmistamise käigus nii tööstuslikes kui ka kodustes tingimustes peamiselt kõrge süsivesikute ja madala valgusisaldusega taimsete toitude kuumtöötlemisel, eelkõige röstimisel, küpsetamisel ja praadimisel, kirjutab maaeluministeerium. Problemaatilisteks toodeteks võivad olla näiteks friikartulid, kartulikrõpsud, küpsised, leib, hommikusöögihelbed, kohv, aga ka imikutoidud.

Kõrgendatud tähelepanu hakati toidu kaudu saadavale akrüülamiidile pöörama 2002. aastal, kui avastati selle teke teatud süsivesikuterikastes toitudes temperatuuril üle 120 °C. Välja on pakutud palju tekkemehhanisme, kuid peamiselt on tegemist Maillard' reaktsiooniga hüdrofiilse aminohappe asparagiini ja redutseerivate suhkrute (glükoos, fruktoos) vahel kõrgel temperatuuril toidu madala niiskusesisalduse juures.

Kuna akrüülamiid on genotoksiline kantserogeen, tuleks hoida sellega kokkupuude nii madalal, kui on mõistlikkuse piires võimalik (ALARA printsiip – as low as reasonably achievable). Akrüülamiidisisalduse vähendamiseks toidutööstuses on välja töötatud ja avaldatud meetmed. Rakendatud meetmete tõhususe jälgimiseks viivad liikmesriigid Euroopa komisjoni soovitusel läbi akrüülamiidisisalduse seiret. Kui seire käigus leitakse, et akrüülamiidisisaldus ületab Euroopa Komisjoni soovituse 2013/647/EL lisas vastava toidukategooria jaoks märgitud võrdlusväärtuse, soovitatakse teha täiendavaid uuringuid tootmis- ja töötlemisprotsessidel tekkiva akrüülamiidi koguse vähendamise võimaluste leidmiseks.

Pikemalt loe akrüülamiidi kohta siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles