Uuring: rohkem kui iga viies töötaja teeb tasuta ületunde

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim ületunde tehakse toitlustusettevõtetes.
Enim ületunde tehakse toitlustusettevõtetes. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

Iga teine töövõtja teeb ületunde ja rohkem kui iga viies teeb ületunde tasuta, selgub värskest CVKeskus.ee uuringust. Aastataguse uuringuga võrreldes on tasustamata ületunde tegevate töötajate arv kasvanud.

Küsitlusest selgub, et 48 protsenti (eelmisel aastal 46 protsenti) Eesti töötajatest teevad ületunde. Neist omakorda umbes pooled (46 protsenti, eelmisel aastal 43 protsenti) ei saa oma ületundide eest lisatasu.

CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärti sõnul näitab see, et tööandjad proovivad tööjõupuuduses lisatööd olemasolevate töötajate vahel jagada ja lisas, et üldist tööjõupuudust arvestades ei ole see üllatav.

Sügisel tehtud tööturu-uuringu tulemusena selgus, et koguni 87 protsenti tööandjate arvates on personaliotsingud muutunud keerukamaks. Töö maht aga tööjõupuudusest tulenevalt ei vähene, vaid on aasta-aastalt kasvamas, mis sunnib ettevõtjaid jagama lisatöö olemasolevate töötajate vahel.

«Lisakoormust tuleks aga vastavalt ka tasustada ja töökoormuse suurendamisel ei tasu unustada, et pikem tööaeg ei tähenda kasvavat produktiivsust,» ütles Auväärt.

Ületunnitööle on avatumad nooremad töövõtjad, kes küsivad tehtava lisatöö eest ka tunduvalt julgemalt tasu – tervelt 63 protsenti kuni 29-aastastest töötajatest väitsid, et nende tehtud ületunnid on tasustatud.

Töö valdkondade lõikes tehakse enim ületunde toitlustuses ja vähim avalikus sektoris.

Lõunanaabritega võrreldes on meil siiski olukord parem – 60 protsenti lätlastest teeb ületunde ja 56 protsendil neist ei ole ületunnid tasustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles