Inglismaa toidukett soovib üllataval viisil toidujäätmeid vähendada

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötaja eemaldamas aegunud toitu.
Töötaja eemaldamas aegunud toitu. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Supermarketite jaekett Co-op plaanib müüa «parim enne» ületanud kaupu, et vähendada nii raisku minevat toitu.

Alates eilsest saavad ostlejad 125. Co-op poes Inglismaal osta «parim enne» ületanud tooteid kõigest 10 sendi eest. Kuni ühe kuu üle «parim enne» kuupäeva ületanud kaupu müüakse, kuid sinna alla ei kuulu «kõlblik kuni» tooted nagu liha, kala ja piimatooted.

Tegu on esimese korraga kui Ühendkuningriigis asuv suur poekett müüb parim enne kuupäeva ületanud toitu. Arvatakse, et plaaniga lähevad kaasa ka teised jaeketid ja, et see selgitab inimestele erinevaid toiduohutusmõisteid, mis paljudele veel segased tunduvad.

Toidujäätmed on saanud suureks probleemiks Ühendkuningriigi valitsusele. Arvatakse, et ligi 16 miljardi naela väärtuses toitu visatakse iga aasta riigis minema.

Kuigi suur hulk jäätmeid sisaldab kiiresti riknevaid tooteid, mis pole enam ohutud tarbimiseks, arvatakse, et segase sildistuse tõttu läheb palju täiesti kõlbliku toitu otse prügikasti.

Toidustandardite agentuur nõustab, et tooted, mis on ületanud parim enne tähise, on ohutud söömiseks, kuid ei pruugi olla enam nii kvaliteetsed.

Kahjuks ei tohi aga hetkel seaduse järgi annetuskeskused vastu võtta parim enne ületanud toite ja selle tõttu visatakse suur kogus toitu minema.

Ida-Inglismaa Co-op poeketi andmete järgi säästaks selline initsiatiiv rohkem kui kaks miljonit tonni toitu prügikastidest. Ettevõte otsustas sellise initsiatiivi laialt kasutusse võtta pärast edukat kolme kuu pikkust katseperioodi 14. poes, kus müüdi läbi 10 senti maksnud tooted väga kiirelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles