Pühadehooaeg käivitas Facebookis uut tüüpi pettuse

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne.
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images

Petised levitavad Facebookis teateid jõulukinkide vahetustest, mida on laialdaselt jagatud, kuid millest osa võttes, kingitakse oma raha kelmidele.

Väljaanne The Independent teatab, et Facebookis levivad petiste poolt korraldatud jõulukingi vahetusprogrammid, millest osa võttes jäädakse pika ninaga kingitusi ootama.

Üks selline programm nimega «Salajane õde» lubab osavõtjatele 36 kingitust iga 10 dollarilise kingi eest, mille nad mõnele võõrale soetavad ja posti panevad.

«Kas keegi on huvitatud jõulukingivahetusest? Mind ei huvita kus sa elad, sa oled teretulnud osalema,» kirjutab üks kasutaja.

«Sa pead ainult ostma ühe kingi 10 dollari väärtuses, saatma selle mõnele salajasele õele ja saad vastu kuus kuni 36 kinki!»

Pettus on nii detailselt läbiviidud, et osalejad postitavad isegi võltspilte kinkidest sotsiaalmeediasse, väites, et need ilmusid nende uksetaha mõnelt salajaselt õelt.

Kuid see lõbus ettevõtmine, mille puhul lubatakse palju kinke saada, on tegelikult püramiidskeem, hoiatab Parema Äri Büroo (Better Business Bureau). Nende sõnul saavad ainult varajased liikmed kinke ja seda uute liitujate arvelt.

Büroo sõnul kasvab kingivahetusprogrammide arv pühade saabudes hoogsalt ja nende soovitus on inimestel programmi valides olla ettevaatlik ja veenduda, et tegu pole pettusega.

Sarnaste petuskeemide formaadid on samad, kuid sisu ja sõnastus tihti erineb ning seetõttu on neid raske kohe algul tuvastada. Näiteks liikleb salajaste õede programmile veel salajaste veini armastajate pettus, kus palutakse märkida sotsiaalmeedia postitusse sõber ja saata pudel veini tundmatule inimesele. Vastutasuks lubatakse kuni 36 pudelit veini.

Sarnased pettused on liikvel juba aastast 2015. Alati tasub meeles pidada, et kui miski kõlab liiga hästi, et olla tõsi, siis võib tegu olla pettusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles