Alkoholivabade jookide alkoholisisaldus külvab segadust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholivabad joogid, esiplaanil 1,2 protsendi alkoholisisaldusega Fizz siider.
Alkoholivabad joogid, esiplaanil 1,2 protsendi alkoholisisaldusega Fizz siider. Foto: Laura Oks

Tarbija24 andmetel külvab 1,2 protsendi suuruse alkoholisisaldusega Fizzi siider segadust nii kaupmeeste kui tarbijate hulgas, sest tegelikult kuulub see alkoholivabade jookide hulka.


«Ehk võiks alkoholivaba joogi alkoholisisalduse piiri tõesti allapoole tõmmata. Kui teie 10-aastane laps sellist jooki tarbib, siis ega see vist väga meeldiv ole,» nentis alkoholiteemalise uuringu esitlusel konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder lisas, et 1,2 protsenti on paika pannud Euroopa Komisjon ja kuhugi tuleb see tõmmata. «Aga see tundlik teema on endiselt arutusel ja seega probleemiks,» lausus ta.

Ka kaupmeeste liidu tegevjuht Marika Merilai on öelnud, et sellise mittealkohoolse joogi lastele müümise takistamiseks pole seaduslikku alust: «Aga oleme alati soovitanud kõigile kauplustele, et kassapidajad soovitaksid noortel osta mõni teine toode.»

Tegelikult on enamik alkoholivabadest õlledest ja siidritest tõepoolest alkoholivabad, ent leidub ka erandeid. Paar importõlut sisaldavad alkoholi kuni 0,5 protsenti, sama palju sisaldab ka kali. Hiljaaegu müügile tulnud Fizzi alkoholivabas siidris on alkoholi täpselt 1,2 protsenti, mis tähendab, et seda võib müüa ka alaealistele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles