Galerii: piparkooginäitus «Vana Tallinn» jäädvustas magusalt pealinna ajaloo

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu 12 korda toimuv PiparkoogiMaania kunstinäitus jäädvustas tänavu Tallinna linna ajalugu ja on loovinimeste kingitus Eesti Vabariigi sajandaks juubeliks.

PiparkoogiMaania puhul on tegemist kunstinäitusega, kus on vaid üks tingimus – kõik peab olema tehtud piparkoogist. Igal aastal osaleb näitusel sadakond professionaalset loovinimest – keraamikud, metallikunstnikud, tekstiilidisainerid, sisearhitektid, graafikud, arhitektid jne.

Tänavu on kunstnikud loonud piparkoogist maailma, mis on inspireeritud Tallinna erinevatest ajalookihistustest, arhitektuurist ja kunstist. Näituse autoriteks on 100 kunstnikku Eestist ja osalevad ka külaliskunstnikud Soomest ja Poolast.

Näituse korraldaja sõnab, et tegu on loovinimeste kingitusega Eesti Vabariigi sajandaks juubeliks.

Vana Tallinna teema sai valitud kuna see on osa igast inimesest, kes Tallinnas elab ja on kõigi inimeste alateadvuses. «See side keskajaga, see on hästi tugev, kuigi me ise ei märka seda,» leiab korraldaja Mari-Liis Laanmaa. Lisaks oli piparkook keskajal väga hinnaline kunstiteos ja sellesse aega jääb ka piparkoogikunsti kõrgaeg.

Näituse korraldajad jagasid laiali ligi 300 kilo tainast, mis on eritellimusena spetsiaalselt valmistatud, et teosed oleksid vastupidavamad. Kui keegi kodus soovib sarnaseid meistriteoseid luua, siis tasub valida taigen, kus on rohkem jahu ja vähem kergitusainet.

Paljud kunstnikud on lähenenud oma töödele erialaspetsiifiliselt. «Näiteks Kannuti gildi töö. Autor on köitekunstnik ja ta rakendab oma töövõtteid, mida kasutab igapäevaselt köidete tegemisel. Arhitekt jällegi projekteerib oma tööd nagu maja,» ütleb Laanemaa. Kõik nähtavad teosed näitusel on söödavad.

Juhul kui kellelgi teoseid vaadates peaks kõht tühjaks minema ja tekib kiusatus eksponaadile hambad sisse lüüa, siis piparkooginälga saab kustutada näitusesaalis olevas kohvikus.

Lisaks korraldatakse näituse kõrval erinevaid töötubasid nii suurtele kui väikestele. Huvilised saavad nendega lähemalt tutvuda piparkoogimaania kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles