Suitsupakid kolivadki leti alla (12)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupakid.
Suitsupakid. Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mis sunnib 2019. aasta juulist tubakatooted kõigis jaekaubanduse müügikohtades leti alla. 

Tubakaseaduse muutmise seaduse eesmärk on ennetada ja vähendada tubaka- ning nendega seonduvatest toodetest tuleneva sõltuvuse ja tervisekahjude levikut ühiskonnas, teatas riigikogu. 

Silmale nähtavate suitsuriiulite keelustamisega tahetakse tubakast eelkõige eemal hoida alaealised, samas peaks see mõjuma ka kõigile teistele, nii suitsetamisest loobuda soovijatele ja endistele suitsetajatele.

Väljapaneku ja kaubamärkide esitlemise keeld hakkab kehtima jaekaubanduse müügikohtades. Erandid jäävad spetsialiseerunud jaemüügikohtadele, rahvusvahelisel liinil sõitvatele laevadele ning lennujaama ja sadama kinnisel territooriumil asuvatele kauplustele.

Lisaks laiendati kehtivat seadust tubakatoodetega seonduvatele toodetele, mida ei tohi edaspidi pakkuda loosimise võidu, auhinna ega muu hüvena ega ka müüa mõne teise tootega, nagu mobiilikott või tuhatoos, samas pakendis.

Seadusega piiratakse ka e-sigarettide kättesaadavust ja tarvitamist. E-sigareti kasutamine on edaspidi keelatud kõikides suitsetamiseks keelatud kohtades. Piiriülesele kaugmüügikeelule lisandub riigisisene, mistõttu ei saa edaspidi tubakatooteid tellida veebipoodidest ega kataloogist.

Seadus kehtestab nõuded ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedeliku koostisele ja puhtusele ning keelustab tubakast erinevad maitsed e-sigarettides.

Väikepoed kardavad täielikku hääbumis

Kui suurtele poekettidele ei tähenda piirangud suurt kahju, siis Eesti Väikekaupmeeste Liit on selle suure kella külge pannud. Nad on kokku kogunud 279 väikepoodniku allkirja ja koostanud valitsusele pöördumise, kus seisab, et kui valitsus peaks otsustama tubakatoodete väljapaneku keelustada, kaasneb sellega väikekaubanduse hääbumine maapiirkondades.

Väikepoodnike liidu juhatuse liige, alkoholipoodide keti Aldar Eesti üks omanik Riho Maurer on öelnud, et maakauplustel on iga sent arvel ning paljudes poodides pole ruumipuuduse tõttu ümberehitustööd ülepea võimalikud. Seega võivad kulud ulatuda sadadesse tuhandetesse eurodesse.

«Kui väljapaneku piirangud tulevad, siis eks iga kaupmees peab lähtuma oma võimalustest ja kaupluse eripäradest. Tõenäoline on tubakatooted paigutada siis leti alla või spetsiaalselt ehitatud kappidesse,» sõnas Maurer.

Üks asi on tüli ja raha, mida sellised piirangud kaasa toovad, kuid mis veelgi olulisem: väikepoed näevad seda järjekordse riigipoolse sammuna, mis ebavõrdsust suurendab ning väike- ja maakaupluste konkurentsivõimet halvab.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles