Miks ei tohiks keedetud muna mitte kunagi mikrolaineahju panna?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanamuna.
Kanamuna. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui usud, et keedetud muna üles soojendamine mikroahjus on kiire ja ohutu viis muna valmistada, siis oled eksinud.

Hiljuti kaebas mees ühe USA restorani kohtusse, kuna kõvaks keedetud muna, mida talle pakuti, plahvatas ta suus ja kahjustas kliendi sõnul ka tema kõrvu, vahendab news.com.au. Vaidlus lahendati kohtus, kuid teadlasi hakkas juhtum kummitama.

Portaali IFL Science sõnul alustasid teadlased videokeskkonnast YouTube, kus on hulganisti videoid mikrolaineahjus plahvatavatest munadest. Lähemalt uurides selgus, et kui suur osa mune plahvatas ahjus küpsemise ajal, siis umbes 30 protsenti mune plahvatas alles siis, kui neil tekkis kokkupuude mõne terava objektiga, näiteks noaga.

Leiti, et kui muna plahvatab, siis tekitab ta pea sama kõva lärmi kui äikeselöök või mootorsaag, kuid kuna vali heli on hetkeline, siis ei usu teadlased, et see võiks sööja kõrvakuulmise viia. «Võimalus, et plahvatav muna kahjustaks kuulmist, on üsna väike,» sõnas teadlane Anthony Nask. «See on umbes nagu mängida munaruletti.»

Teadlaste sõnul võib plahvatuse munas esile kutsuda ülikõrge temperatuuri saavutanud valk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles