Üks küsimus: kuidas arvutada keskmist töötasu?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab keskmise töötasu arvutamist.

Küsimus

Töötaja on olnud alates 2008. aasta jaanuarist rasedus- ja sünnituspuhkusel ning edasi juba lapsehoolduspuhkusel. Töölepingu järgi on tema põhitasu alla töötasu alammäära, sellele lisandus enne puhkust töölepingus fikseerimata igakuine lisatasu, mis oli alati erinev. Nüüd soovib ta puhkuse katkestada ja tööle naasta, kuid ettevõttes on kõik töötajad juba koondatud, mingit tööd pole. Soovime töötaja koondada.

Kuidas on õige arvestada nüüd töötajale sel juhul keskmist töötasu hüvitisteks? Kas praegusest miinimumpalgast (278,02 eurot kuus) või töötasust (põhipalk + lisatasu), mida töötaja sai kuus kuud enne raseduspuhkusele jäämist?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal

Kui töötaja pole aasta või kauem palka saanud, lähtutakse keskmise arvutamisel hetkel kehtivast töötasust, teisisõnu arvutamise vajaduse tekke kuul kehtivast töötasust. Sellisel juhul tuleb aga arvestada ka töötasu indeksit, mille väärtus arvutatakse vastavalt valitsuse kehtestatud korrale (Vabariigi Valitsuse 11. juuni 2009. a määrus nr 91, Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord, § 2 lõige 5).

Kui töötasu on määratud kollektiivlepinguga või kui see on suurem keskmisest brutopalgast, siis indekseerimist ei kohaldata.

Antud juhul on ka oluline märkida, et valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu ei tohi töötajale maksta. Nii tuleb viia töötaja tööleping seadusega kooskõlla ja arvestada kehtivat töötasu alammäära. 2007. aasta töötasusid nimetatud määruse järgi arvestuse aluseks võtta ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles