Šokolaad võib 40 aasta pärast olla haruldane delikatess

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tume šokolaad.
Tume šokolaad. Foto: Caroline Arber/picture alliance / moodboard

Kakaotaimedele ennustatakse kõige varem aastaks 2050 väljasuremist, sest kõrged temperatuurid ja põuaperioodid ei soodusta taimede kasvu.

California ülikooli bioteaduste osakonnas ootab hulk väikseid kakaotaimeidandeid külmikus oma saatust. Taimede genoomikaga tegelevas ülikooli instituudis transformeeritakse kakaotaimi, kirjutab The Independent.

Kui kõik möödub edukalt, siis on need väikesed idud võimelised kasvama kuivemas ja soojemas kliimas kui originaaltaim. See on võimalik uue tehnoloogiaga CRISPR, mis võimaldab teha väikseid ja täpseid muudatusi DNA-le, mida varem pole olnud võimalik teha. Sama tehnikaga tehakse ka juba teravilju odavamaks ja tõhusamaks. See on eriti kasulik just arengumaades, kus on rohkem kahjureid ja vähem vett.

Kakaotaimed hõivavad ebakindla osa planeedist. Nad kasvavad väga piiratud vihmametsade alal, kus temperatuur, vihm ja niiskus püsivad aastaringi üsna samad. Üle poole maailma šokolaadist tuleb ainult kahest Lääne-Aafrika riigist – Elevandiluu Rannikult ja Ghanast. Need alad ei võimalda aga paari kümnendi pärast kakaod kasvatada.

Aastaks 2050 on tõusvate temperatuuride tõttu kakaokasvatus sunnitud liikuma 300 m kõrgemale mäejalamile, mis on praegu looduse ja loomade kaitseala. Snickersit ja teisi tuntuid maiustusi valmistav ettevõte Mars on sellest probleemist ja ka teistest kliimasoojenemisega kaasnevatest raskustest teadlik.

Ülikooli projekt toimib koostöös Marsiga ja sellega loodetakse leida lahendus kakaotaimi ähvardavale saatusele. Hoolimata sellest, millises viljas näeb avalikkus CRISPRi edukat kasutust, arvatakse, et antud tehnoloogia on ülioluline töövahend taimede muundamisel, et need kohaneks kliimasoojenemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles