Vaata, kas Apple aeglustab sinu telefoni? (2)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone'i aku vahetus New Yorki töökojas.
iPhone'i aku vahetus New Yorki töökojas. Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS

Hiljuti teatas Apple, et aeglustas vanemate akudega iPhone'e, et vältida ootamatuid väljalülitusi. Loe, kuidas vaadata, kas sinu telefon on aeglustatud ja vajab jõudlust taastavat akuvahetust.

Kuna akud vananevad aja ja kasutusega, siis ei suuda need iPhone’i protsessori nõudlustega kaasas käia. See põhjustas telefonide väljalülitumise ja selle peatamiseks keeras Apple kulunud akudega telefonide protsessorite kiirusi väiksemaks, vahendab Business Insider.

Kuidas vaadata, kas su iPhone’i jõudlus on piiratud:

1. Lae alla rakendus, mis ütleb sulle sinu iPhone’i protsessori kiiruse

Business Insider soovitab selleks rakendust Lirum Device Info Lite, mis annab lisaks veel erinevat informatsiooni su iPhone’i sisemise tegevuse kohta.

2. Rakendusest vaata protsessori kiirus

Lirumi rakenduse koduekraanil vajuta üleval vasakul nurgas olevat «valikute» nuppu > seejärel vajuta «This Device» nimele > siis «CPU» nimele > ja võrdle «CPU Actual Clock» kiirust «CPU Maximum Clock» kiirusega.

Kui mõlemad numbrid on samad, siis su iPhone’i kiirust ei piirata. Kui aga «CPU Actual Clock» on väiksem, siis vajaks su telefon uut akut, mis võib taastada telefoni jõudluse.

Apple iPhone 6 ja uuemate mudelite protsessorite kiirused:

iPhone 6 ja 6 Plus: 1,4GHz

iPhone 6S ja 6S Plus: 1,84GHz

iPhone SE: 1,84Ghz

iPhone 7 ja 7Plus: 2,34Ghz

Juhul kui kasutad ühte neist telefonidest, siis protsessor ei pruugi olla aeglustatud, kui su telefon kasutab vanemat iOS versiooni. Protsessori piiramine tuli ilmsiks iPhone 6 ja SE mudelitel iOS versiooniga 10.2.1. iPhone 7 ja 7Plus telefonide puhul tuli kiiruste piiramine iOS 11.2 versiooniga. Kui su iPhone 7-s jookseb vanem iOS, siis selle protsessorit ei aeglustata.

Isegi kui su iPhone’i protsessor töötab lubatud kiirusel, nagu ta peab, võiks siiski kaaluda Apple’i allahinnatud aku vahetust. See allahindluse programm kestab ainult aasta ja lõppedes maksab aku vahetus endist garantiivälist hinda.

Tõenäoliselt on su vanema telefoni aku aja möödudes kulunud ja odavama raha eest parema akukestvuse saamine pole sugugi halb pakkumine. Aku kestvuse kontrollimine pole rakenduste kaudu aga nii usaldusväärne ja selle testimiseks peaks pöörduma Apple’i esindusse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles