Prantsusmaal anti Apple iPhone’ide aeglustamise tõttu kohtusse

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uute iPhone X mudelite karbid.
Uute iPhone X mudelite karbid. Foto: EDGAR SU/REUTERS

Apple’i ülestunnistus telefonide aeglustamisest võib Prantsusmaal kaasa tuua kriminaalse kohtuasja, sest üks organisatsioon esitas tootja vastu kriminaalse hagi.

Pärast Apple iPhone'ide aeglustamise skandaali ilmsikstulekut on ettevõtet tabanud kohtuasjade laine USAs ja Iisraelis. Kuid Prantsusmaal Halte à l’Obsolescence Programmée poolt esitatud kohtuasi võib esimest korda tuua ettevõttele kriminaalse süüdistuse, teatab The Independent.

Organisatsioon sõnas oma avalduses, et Apple’i tegevus rikkus 2015. aastal vastuvõetud seadust, mis keelab seadmete «kavandatud vananemise». «Sellised praktikad on aktsepteerimatud ja need ei tohi jääda karistamata. Meie ülesanne on kaitsta tarbijaid ja keskkonda sellise raiskamise vastu, mida organiseerib Apple,» ütles HOPi kaasasutaja Laetitia Vasseur.

Maksimaalne karistus sellise teo puhul on kaks aastat vanglat või 300 000 euro suurune trahv, ütles organisatsioon. Prokuratuur kaalub veel, kas minna kohtuasjaga edasi. Kaebuses nimetatakse eraldi Apple’i Prantsusmaa haru. Ettevõtte esindaja ei soovinud The Independentile kommentaari anda.

Aeglustamisega seotud avalikus teates sõnas Apple, et soovis tagada oma klientidele parimat kogemust, mis hõlmab üldist jõudlust ja seadmete eluea pikendamist. Apple palus aeglustamise ilmsikstulekul avalikult vabandust ja valgustas avalduses oma tegude tagamaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles