Veebikonstaabel hoiatab uute Facebookis levivate petuskeemide eest

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetis tegutsev varas.
Internetis tegutsev varas. Foto: Valeriy Kachaev/PantherMedia / Valeriy Kachaev

Veebikonstaabel Maarja Punak hoiatab uute petuskeemide eest, mis saadetud talle inimeste poolt, kes soovivad, et ka teised oleksid ohtudest teadlikud.

Facebookis aktiivselt tegutsev Veebikonstaabel Maarja Punak tegi inimste poolt saadetud petuskeemidest lühikokkuvõtte:

  1. Hüpikaknaga end reklaamiv pood cphunterboots.com. Leht on loodud kuus päeva tagasi ja pakub imelisi allahindlusi Hunter toodetele, kuid millel puudub seos ametliku kodulehega ja makseid toodete eest nõutakse veidratele kontodele.
  2. Instagramis on mitmed eestlased hakanud jälgima Asose Instagrami lehte, mis pakub väidetavalt allahindluskoodi, kuid millel pole mingit seost kodulehega (kui ametlikul kodulehel lähed Instagrami lingile, juhatatakse hoopis teisele kontole, samuti puuduvad igasugused viited suurele allahindluskoodi kampaaniale). Tähele tasub panna konto nimekuju.
  3. Ameerika sõduri petuskeem on muutunud, sest petturid ei nimeta end enam sõduriteks, kuid süsteem on sama. Armastuskirjad välismaalt, suur soov tulla Eestisse armastuskirjade saaja juurde elama ja siin kinnisvara osta, kuid isikul puudub hetkel vaba raha. Olgu siis põhjenduseks panga reeglid, mis ei luba raha enne teatud tähtaega välja võtta või kindlustusrahad, mis kohe-kohe peaksid saabuma.

Viimase punkti juurde lisab Maarja Punak märkuse, et üldjuhul on need juhtumid lõppenud sellega, et kannatanutelt on meelitatud välja igakuised pensionirahad, kurvematel juhtumitel aga kümned tuhanded eurod. Suurim väärarvamus: kui petturiga suheldakse mitu kuud, siis tõenäoliselt ei ole tegemist petturiga. Tegelikult on asi vastupidine - mida kauem suheldakse, seda lihtsam on hiljem suuremaid summasid välja meelitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles