Rimi töötajate põrmustav kriitika tööandja pihta: aasta ettevõte või orjatööstus? (44)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nautica Rimi rikkis külmkapid.
Nautica Rimi rikkis külmkapid. Foto: Sander Ilvest

Rimi töötajaid esindav Eesti Teenindus- ja Kaubandustöötajate Ametiühing Elle Pütsepa isikus saatis meediale väga kriitilise pöördumise Rimi suhtes. 

Postimees avaldab selle alljärgnevalt muutmata kujul.

Aasta ettevõte või orjatööstus?

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) Rimile üle antud aasta ettevõtte tiitel on tunnustus ettevõttele. Ühelt poolt tekitas see uudis Rimi töötajates positiivse emotsiooni – meie olemegi Rimi, teisalt tekkis kohe küsimus – kas meie olemegi need töötajad, kes töötavad tiitliga pärjatud ettevõttes.

Rimi panus oma töötajate ja klientide harimisse alkoholi ostmise ja tarbimise teemadel on muidugi tunnustamist väärt. Selline tegevus on suunatud väljapoole, tuues vaieldamatult kasu ühiskonnale ja klientidele. 

Reklaamides ennast tervislike eluviiside edendajana, soovivad ka Rimi töötajad võimalust töötada tervist säästvas töökeskkonnas ning elada ja toituda tervislikult.

Rimi teenindajatel on ebamõistlikult pikad kümnetunnised töövahetused. Töötajate puudusest üha suurenev töökoormus ja pidevalt lisandunud tööülesanded annavad tunda töötajate tervises. 

Kujutame endale korraks ette nääpsukest naisterahvast kõrgelt kaubaaluselt banaani- või arbuusikaste alla tõstmas ning kaubaalust müügisaali tarimas, sest meestööjõudu napib.

Või siis tillukeses kassaboksis teenindajat tundide viisi istumas ja monotoonseid liigutusi tegemas. Keegi pole ju kokku arvestanud neid kaubatonne, mida teenindaja töövahetuse jooksul tõstab või kui palju monotoonseid liigutusi teeb.

Mis te arvate, kui peaksite tegema oma töövahetuses ära mitme inimese töö: vastutama, kliente teenindama, küpsetama ja koristama. Kindlasti tekib küsimus, kes siis kauba riiulitesse paneb? Ikka seesama teenindaja.

Pikad töövahetused, väsimus ja pinged võivad olla põhjuseks, miks kaasapidaja eksib kassas. Kassapuudujääk arvestatakse kassatöötaja töötasust maha, kassas tekkinud ülejääk aga arvatakse ettevõtte kasumisse. Selline teguviis suurendab kassatöötajates stressi.

Teenindajad kurdavad tihti, et pidev raskuste tõstmine ja kaupade tarimine annab tunda seljas, monotoonsed liigutused panevad käed valutama ja töötamine jalgadel mõjub jalgadele, mis öösel valutavad ja end korralikult välja puhata ei lase. 

Kas väsimusest nõrkev, stressis või morn teenindaja suudab klientidele naeratada ja hoida ettevõtte mainet? Kõige selle juures ei tohi ära unustada naeratamist klientidele, sest morn või väsimusest ja stressist nõrkev töötaja võib mõjuda ettevõtte mainele kehvasti.

Jah, Rimi kaupluses on ette nähtud töötajale töövahetuses üks pooletunnine lõuna ja  osas kauplustes üks kahekümneminutiline puhkepaus, teistes aga paar kümneminutilist pausi. Kuid kas see on piisav, et töötaja jõuaks 10 minutiga puhkeruumi jalutada ja seal taastuda?

Jah, Rimi töötajad saavad valida, kas soetada endale teatud spordiklubides erihinnaga umbes 80-eurone kuupilet, millest Rimi kompenseerib 15 eurot või nautida kuus istuvas asendis kahte pooletunnist massaaži.

Kas see on piisav, et tekkinud tervishäiretele leevendust saada?

Töötajal tuleb valida, sest mõlemat ei ole ette nähtud. Kuidas sa aga valid, kui spordiklubi kaardi soetamine tekitaks pere eelarvesse paraja augu? Sukasäärest pole aga midagi võtta, sest paljud töötajad elavad palgapäevast palgapäevani.

Pärast maksude tasumist pole võimalik endale tervislikke eluviise lubada ja tervislikult toituda. Hea kui peale maksude maksmist üldse söögiraha jääb. 

Kuidas panustada tervisesse või koguda pensionifondidesse, kui suurem osa Rimi töötajatest elab palgapäevast palgapäevani? Kas selles on olemasolevad, ettevõttele lojaalsed töötajad süüdi?

Rimi propageerib tervislikku reedet, kuid ka seda kahjuks mitte oma töötajatele. Tõsi, suuremates kauplustes pakub Rimi reedeti hommikuputru või lõuna ajal suppi, kuid ka sellest ei saa osa kõik töötajad osa.

Saalitöötajatel on võimalus töö katkestada, kuid pikad kassajärjekorrad ei võimalda kassapidajal lahkuda kassast kliente teenindamata. Mini-Rimides aga pole üldse ei supireedeid ega ka pudruhommikuid.

Oma töötajate ja klientide tervisest hooliv Rimi võiks tasustada töötajatele kolm esimest haiguspäeva, sest iga tasustama haiguspäev tähendab töötajale märgatavalt väiksemat töötasu tema pangakontol ja seda ei saa madalalt tasustatav töötaja endale lubada. Nii käiaksegi tööl haigena. See omakorda tekitab nakkusohu ka kolleegidele või klientidele.

Kas aasta ettevõte ei võiks olla eeskujuks teistele kaubanduskettidele? Mitte peituma selle vabanduse taha, et ega teised ka ju tee nii.

Võtame nüüd kokku aasta ettevõtte Rimi poolt pakutava oma töötajatele:

  • madal palk, mida muidugi võib nimetada sektori probleemiks. Kas aasta ettevõte ei võiks ja peaks panustama rohkem kui iga-aastane 5–15-eurone brutopalga tõus. See pigem on töötajatele solvav, mitte motiveeriv.
  • preemia. Teoreetiliselt peaks preemiat saama juhul, kui etteantud tingimused on täidetud, kuid neid enamasti ei saavutata. Preemiat saavad küll aga juhtkonna inimesed.
  • võimalust töötada pikkades töövahetustes ja mitme inimese eest. Töötada nii pühapäevadel kui ka riigipühadel, ka siis, kui Rimi naabritel on kauplused suletud. Perega koos olemine on nõrkadele ja pole üldsegi tervislik. Rimi seda ei propageeri!
  • jõulukink, mis eelmine aasta oli naljanumber. Pruunis paberkotis pakk verivorsti, šokolaad, hapukapsas ning riidest kott, mis sobib puude vedamiseks.
  • tööriided, mis juba niivõrd kulunud, et töötajatel neid häbi selga panna. Jah, tulid alles hiljuti uued riided, aga nende kvaliteet selline, et poetööle ei sobi. Kergesti määrduvad, aga pesus puhtaks ei lähe. Need, kellel on üks komplekt, juurde ka ei saa, kuna kaupluse eelarve ei võimalda. Osas poodides ka streikivad kassad, mis vajavad pea igal kuul parandamist.
  • ebavõrdsed tingimused müügivõistlustel. Samas sealt saadav preemia kuluks ära tõesti neile, kes on vaeva näinud.
  • jõulude ajal käivad peakontori töötajad müügisaalis ja kassas kliente teenindamas ehk nii nagu Rimis armastatakse öelda «minnakse kaupluse töötajatele appi». See on tore algatus. Nii näiteks oli märgata tegevjuhti Pääsküla Rimi kassas, kus kauplus peaaegu väljasuremise äärel. Läheduses teised suured poed, kus rahvast rohkem käib. Reklaamitrikk või siiras abi? Otsustage ise.

Seega teeme nüüd nii, et aasta ettevõte alustab hoolimist oma töötajatest, et nemad omakorda pakuks parimat Rimi klientidele.

KOMMENTAAR

Kõik probleemid lahendame ettevõtte sees

Vaido Padumäe, Rimi Eesti tegevjuht

Me pingutame iga päev selle nimel, et Rimi oleks Eesti jaekaubanduses parim tööandja ning vastaks parimal viisil oma klientide ootustele. Loomulikult tekib aeg-ajalt erinevaid arusaamu ja arusaamatusi ning vaieldamatult on meie töö mõnikord pingeline ja nõuab pingutust. Kõik probleemid lahendame aga ettevõtte sees.

Kõik, kellel on mure, kuulame ära. Ja püüame teha nii, et kõigi töötajate huvid on maksimaalselt kaitstud. Konkreetset juhtumit analüüsime täiendavalt, kuid kindlasti ei ole see enamiku ettevõtte töötajate seisukoht. Rimi töötajate rahulolu uurime pidevalt ja see on kõrge.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles