Google eemaldas möödunud aastal üle 700 000 ohtliku rakenduse

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google Play pressikonverents.
Google Play pressikonverents. Foto: STEPHEN LAM/REUTERS

Google paika pandud nõuded piiramaks pahatahtlike rakenduste jõudmist androidi kasutajateni, tõid kaasa üle 700 000 rakenduse eemaldamise Google Play rakendustepoest.

Tehnikaettevõte Google teatas, et eemaldas möödunud aastal Play poest 70 protsenti rohkem ohtlike rakendusi, kui 2016. aastal, vahendab The Verge. «Me mitte ei eemaldanud pahatahtlike rakendusi, vaid me suutsime need varem tuvastada ja piirata,» ütles Google Play tootejuht Andrew Ahn blogipostituses. «99 protsenti kuritahtlikest rakendustest tuvastati ja lükati tagasi enne, kui keegi neid paigaldada jõudis.»

Google omistab selle saavutuse uutele masinõppe mudelitele ja tehnikatele, mis parandasid kurjade kavatsustega rakenduste tuvastamist.

Kopeerivad rakendused, mis disainitakse sarnanemaks tuntud äppidega, on endiselt populaarseks viisiks kasutajate petmiseks, sõnab Ahn. Ettevõte eemaldas üle veerand miljoni sellise rakenduse eelmisel aastal.

«Potentsiaalselt kahjustavad rakendused on sellised, mis üritavad kätte saada kasutajate andmeid, töötades trooja pahavaradena või sooritades SMS pettuseid, saates kulukaid sõnumeid ilma kasutaja teadmiseta,» sõnab Google Play poe juht.

Eelmisel aastal paigutas Google kõik oma pahavara avastamise tehnoloogiad Google Play Protect nime alla. Androidi operatsioonisüsteem teeb automaatseid skaneeringuid paigaldatud rakendustele, et avastada kahtlaseid anomaaliaid.

Sellegi poolest hiilivad pahad rakendused läbi Google turvamüüride. Augustis avastas ja eemaldas Google üle 30 rakenduse oma süsteemist, mis kasutasid nutiseadet DDoS rünnakute korraldamiseks. Eelmisel kuul eemaldas ettevõte veel 60 mängu Play poest, mis näitasid pornograafilisi reklaame. Google kommenteeris, et panustab ja uuendab oma turvameetmeid edasi, et teha rakendustekeskkond kõigi kasutajate jaoks turvalisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles